Skip to main content

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Η χαλάρωση των μέτρων οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων

Η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον2 οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων, επισημαίνει ο καθηγητής

 

Τους λόγους για τους οποίους αυξάνονται εκ νέου τα κρούσματα του κορονοϊού εξηγεί ο καθηγήτης Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του στο Facebook. Όπως αναφέρει, 22 από τις 37 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφουν αύξηση της διασποράς. Και εξηγεί τους λόγους στους οποίους αποδίδεται αυτή η αύξηση.

Η ανάρτηση Μαγιορκίνη: 

"Η επιβράδυνση στη συρρίκνωση στην επιδημία της Omicron φαίνεται ότι περνάει σε ήπιες αυξήσεις σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με 9% αύξηση μεσοσταθμικά στον αριθμό των διαγνώσεων. Οι 22 από τις 37 χώρες δείχνουν πλέον αύξηση της διασποράς. Οι αιτίες είναι βασικά 2, η λογική χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης (την οποία και θεωρώ πρέπει να επιδιώκουμε ώστε να υπάρχει μία επάνοδος στην κανονικότητα) και η σταδιακή επικράτηση της Όμικρον 2 (η οποία φαίνεται να έχει μικρό πλεονέκτημα έναντι τις Όμικρον 1).

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών συνεχίζεται με 30 από τις 37 χώρες να δείχνουν μείωση των καταγεγραμμένων θανάτων.

Πρόκειται για πολύ σημαντική περίοδο καθότι φαίνεται ότι περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον. Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ταλάντωση (αυξομείωση) των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας.

Σίγουρα το ποσοστό των εμβολιασμένων στους άνω των 60 θα είναι ο βασικό παράγοντας αυτής της πίεσης, ο οποίος και προβλέπει ότι σε χώρες που πέτυχαν σχεδόν καθολικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, τα συστήματα υγείας θα έχουν πολύ μικρότερη πίεση.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, να παρακολουθούμε από κοντά με ενδιαφέρον τις εξελίξεις εντός των επόμενων εβδομάδων".