Skip to main content

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Κοζάνη από τις υψηλότερες θετικότητες

Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Έβρο, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Κιλκίς παρουσιάζεται η υψηλότερη θετικότητα, σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το ποσοστό θετικότητας παρέμεινει σταθερό στο 1,74% και η υψηλότερη θετικότητα καταγράφεται σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Έβρο, Κοζάνη, Φθιώτιδα και Κιλκίς τόνισε η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πανδημία με 6.300 κρούσματα ανά ημέρα παρουσιάζει αργή και μικρή ύφεση. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό με τα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τις 50.000» είπε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι ο εβδομαδιαιος αριθμός εξετάσεων, παραμένει υψηλός, στα 2,5 εκατ. την εβδομάδα. Η ίδια κάλεσε τους 400.000 χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση, να το ξανασκεφτούν.

«Μελετώντας τον χάρτη, βλέπουμε πως αυτή την εβδομάδα είχαμε αύξηση στους ενήλικες τουλάχιστον 50%, λόγω της μικρής εμβολιαστικής κάλυψης. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση στα Τρίκαλα, στην ηλικία 50-65 ετών μόλις ένας στους πέντε έχει προσέλθει για τρίτη δόση. Να θωρακιστούμε με τον εμβολιασμό ενόψει Χριστουγέννων, με την τρίτη δόση», υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα, είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη».

Όπως είπε, υπάρχουν μέρες όπου καταγράφονται πάνω από 500 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ αναφερόμενη στους ανθρώπους που χάνονται από τον κορονοϊό, είπε ότι είναι κυρίως ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας. Επίσης τόνισε ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, υπάρχει αύξηση στα κρούσματα μεταξύ των ηλικιών 50 έως 70 ετών, και αυτό έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σημείωσε, ακόμα, ότι παραμένουν πάνω από 450.000 συμπολίτες μας άνω των 65 ετών που δεν έχουν κινητοποιηθεί για εμβολιασμό, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό όπλο πριν τα Χριστούγεννα η χορήγηση self test, σε όλους, εμβολιασμένους και μη και έκανε έκκληση σε όλους να κάνουν το self test.