Skip to main content

Κορωνοϊός - Βόρεια Κορέα: Ανακοίνωσε τους πρώτους νεκρούς από Covid

Τα βορειοκορεατικά κρατικά MME άρχισαν να μιλούν για «κρίση στη δημόσια υγεία» λίγες ώρες αφότου η χώρα παραδέχθηκε ότι ανιχνεύθηκε η Covid-19.

Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας φέρεται να βρίσκεται πλέον, με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση, η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν, το καθεστώς του οποίου παραδέχεται πια επισήμως και τους πρώτους θανάτους από Covid εντός των συνόρων.

Μόλις λίγες ώρες αφότου η χώρα παραδέχτηκε επισήμως ότι ο κορωνοϊός είχε πια φτάσει και εκεί, τα βορειοκορεατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μιλούν για «κρίση στη δημόσια υγεία», αν και θα πρέπει να σημειωθεί πως η έκταση αυτής της κρίσης παραμένει προς το παρόν ασαφής, ενώ τα σχετικά δημοσιεύματα πλέον κάνουν λόγο και για «τους πρώτους έξι θανάτους» εντός των βορειοκορεατικών συνόρων.

Τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας στη Βόρεια Κορέα, σε συνδυασμό με τις ελλιπείς υποδομές υγειονομικής περίθαλψης αλλά και με την απουσία εμβολιαστικού προγράμματος, γεννούν την ανησυχία ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει το επίκεντρο νέων παραλλαγών του ιού.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που επί σειρά πολλών μηνών υποστήριζε πως ο κορωνοϊός δεν έχει περάσει τα σύνορα της Βόρειας Κορέας, τώρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια να φορά μάσκα.

Η Νότια Κορέα έχει, από την πλευρά της, προσφερθεί να παράσχει βοήθεια, πράγμα το οποίο ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την Πιονγιάνγκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει επίσης προσφερθεί να βοηθήσει, αλλά και σε αυτό το μέτωπο δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Βορειοκορεάτες θα ανταποκριθούν αποδεχόμενοι την προσφορά του Πεκίνου.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Washington Post

Πηγή φωτογραφίας: AP Photo/Shuji Kajiyama