Skip to main content

Κορωνοϊός: 181 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη-Μόλις στα 28 έτη η διάμεση ηλικία!

Από τα συνολικά κρούσματα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 32 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο. Στη νεολαία τα περισσότερα κρούσματα.

Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη με 181 καταγεγραμμένες περιπτώσεις, ακολουθώντας το πανελλήνιο ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ νωρίτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων στην επικράτεια είναι τα 37 έτη αλλα στη Θεσσαλονίκη η διάμεση ηλικία είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 28 έτη.  

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας που είναι αρμόδια για την επικαιροποίηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη covid-19, μια σύσκεψη κατά την οποία αναλύθηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή σε όλη την Επικράτεια. Δεδομένα που μας δημιουργούν προβληματισμό καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια επιδημιολογική έξαρση, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιθετική. Τα δε χαρακτηριστικά της έξαρσης αυτής διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, αλλά και από την πρώτη φάση της πανδημίας».

«Ο σημερινός αριθμός-ρεκόρ θετικών κρουσμάτων που ανακοίνωσε μόλις ο ΕΟΔΥ δείχνει ξεκάθαρα ότι η επιδημία είναι σε έξαρση. Μια έξαρση επιθετική, με ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα και στους νέους ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας στην Επικράτεια τα 37 έτη (και σημειωτέων μόλις 28 έτη στη Θεσσαλονίκη) και με δείκτη θετικότητας στο 3,6%. Αριθμός κρουσμάτων σήμερα ρεκόρ αλλά και ρεκόρ τεστ με 24.116 τεστ μόνο σήμερα, από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και όλα τα κλιμάκια των υγειονομικών ελέγχων στη χώρα», ανέφερε.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Για αυτό και συνεχίζουμε με επιμέλεια να παρακολουθούμε κάθε αλλαγή των δεδομένων και αναλύουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτή την έξαρση της πανδημίας, πάντα με ένα μοναδικό κριτήριο: την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας όλων μας», προειδοποίησε και συνέχισε:

«Η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη της τη γενικότερη κατάσταση, αλλά και τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αποφάσισε τα εξής, που θα ισχύσουν από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί:

    Σε επίπεδο 4-αυξημένου κινδύνου τίθεται η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
    Στο επίπεδο 3- αυξημένης επιτήρησης παραμένουν τα Γιάννενα μια και οι δείκτες επικινδυνότητας είναι οριακοί μεταξύ των 2 επιπέδων και  η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί, σε 3 ημέρες, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.
    Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού σε επίπεδο 3-αυξημένης επιτήρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών.

» Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων επιβάλλεται από τις παρούσες συνθήκες. Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην προσπάθειά μας να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού και να περιορίσουμε την πανδημία. Και μπορούμε και πρέπει και επιβάλλεται να τα καταφέρουμε. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε μάσκα, να ακολουθούμε πιστά τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών.

» Κάνω ιδιαίτερη έκκληση στους κατοίκους της Καστοριάς, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Βοιωτίας, των Σερρών και των Ιωαννίνων όπου παρατηρείται επιθετικότατη αύξηση του ιικού φορτίου, να παραμείνουν σε εγρήγορση. Μαζί με τους Περιφερειάρχες και τους αιρετούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση ανακοπής του ρυθμού μετάδοσης. Μια προσπάθεια που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται η συμμετοχή, η συνέργεια όλων μας.

» Έχουμε κάνει μια σπουδαία προσπάθεια όλους αυτούς τους μήνες, μια προσπάθεια που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι ένας: εφαρμόζουμε όλοι μας τα μέτρα. Είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα σε κάθε περιοχή, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

Από τα 181 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 22 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 32 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Από τα 810 εγχώρια κρούσματα, τα 82 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

-       44 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

-       11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

-       331 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων τα 38 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       181 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 32 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο

-       12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

-       10 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

-       10 κρούσματα στην  Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       4 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

-       13 κρούσματα στην  Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας-

-       6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

-       32 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

-       8 κρούσματα από Π.Ε. Καβάλας

-       1 κρούσμα στην  Π.Ε. Καλύμνου

-       9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

-       1 κρούσμα στην  Π.Ε. Κέας-Κύθνου

-       2 κρούσματα στηνΠ.Ε. Κέρκυρας

-       5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-       27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

-       23 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

-       6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας-

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

-       4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας-

-       6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης-

-       9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

-       7 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας

-       1 κρούσμα στην  Π.Ε. Πρέβεζας

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

-       4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-       19 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

-       4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

-       2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-       1 κρούσμα στην  Π.Ε. Φλώρινας

-       3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

-       1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

-       41 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση