Skip to main content

Παπαευαγγέλου: Σταθεροποίηση επιτέλους των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας

Η λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία της σημερινής ημέρας σε σχέση με τις 4 Μαΐου, ημέρα άρσης του πρώτου lockdown.

Τους λόγους για τους οποίους η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν λαμβάνει αποφάσεις για άρση περιοριστικών μέτρων ενόψει και των Χριστουγέννων ανέλυσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου, παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία της σημερινής ημέρας με τις 4 Μαΐου, ημερομηνία άρσης του πρώτου lockdown που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Τονίζοντας αρχικά πως το χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας είναι η σταθεροποίηση των πιο σκληρών, όπως τους χαρακτήρισε, δεικτών της πανδημίας, δηλαδή των ημερήσιων διασωληνώσεων και των θανάτων, σημείωσε τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών, πρόσθεσε, ανέρχονται σε 320 ανά ημέρα, την ώρα που την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές ανέρχονταν σε 450 ημερησίως, ενώ χαρακτήρισε ευοίωνο το γεγονός πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται λιγότερα κρούσματα σε ηλικίες άνω των 65 ετών. «Οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και τα περιοριστικά μέτρα που μας ταλαιπώρησαν έχουν αρχίσει να αποδίδουν» τόνισε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση πως οι «ΜΕΘ με το ζόρι θα κάνουν φέτος Χριστούγεννα».

«Τα μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας δείχνουν πως αν συνεχίσουμε με τη σημερινή πορεία της πανδημίας, θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους ασθενείς την ημέρα των Χριστουγέννων στην επικράτεια» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου, θέτοντας ως προϋπόθεση να συνεχιστεί ο χαμηλός ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων και να μην υπάρξει αύξηση στις γιορτές.

Η λοιμωξιολόγος παρέθεσε δύο βασικούς λόγους για τους οποίους η Επιτροπή προβληματίζεται και δεν συστήνει άρση των μέτρων. Όπως είπε, ο πρώτος είναι η ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα των ΜΕΘ ακόμα και σήμερα, που εχθές άγγιξε το 82% στην επικράτεια, το 77% στην Αττική και το 91% στη Θεσσαλονίκη.

Ο δεύτερος, εξήγησε, είναι ο μεγάλος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανέφερε εξάλλου στην αρχή της ενημέρωσης, σήμερα καταγράφηκαν 357 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 80 στις Σέρρες και 75 στη Μαγνησία, ενώ η Αττική κατέγραψε 295 νέες μολύνσεις. Σήμερα, τόνισε, υπάρχουν περισσότερα από 6.000 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία.

Συγκρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της 4ης Μαΐου, ημέρα άρσης του πρώτου γενικού περιορισμού στη χώρα, σε σχέση με σήμερα, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα και εξήγησε:

Στις 4 Μαίου τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ανέρχονταν σε 982 έναντι 12.500 που είναι σήμερα. Οι νοσηλευόμενοι την ίδια ημέρα ήταν 280 έναντι περίπου 3.300 σήμερα, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 35 έναντι 583 σήμερα. Επιπλέον, στις 4 Μαΐου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2 θανάτους, ενώ σήμερα 102.

Στη Θεσσαλονίκη, συνέχισε η λοιμωξιολόγος, στις 4 Μαΐου υπήρχε ένας διασωληνωμένος ασθενής. Σήμερα οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 186. «Όλα αυτά τα δεδομένα κραυγαλέα μας αποτρέπουν όλους από οποιαδήποτε χαλάρωση. Δεν έχουμε περιθώρια» τόνισε και έκανε έκκληση για «λίγη υπομονή ακόμη».

«Είναι κρίμα να εξανεμιστούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας των τελευταίων εβδομάδων» πρόσθεσε, σημειώνοντας την κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ επεσήμανε πως η αύξηση της κινητικότητας τα Χριστούγεννα θα ισοδυναμεί με αύξηση κρουσμάτων. «Δεν θέλουμε να έχουμε 600 ασθενείς την Πρωτοχρονιά» τόνισε, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που ανέβουν ξανά οι αριθμού δεν θα πρόκειται για τρίτο κύμα, αλλά για επανάκαμψη του δεύτερου κύματος. «Δεν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα είναι δυσβάσταχτο το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, είναι πια ορατό» είπε, τονίζοντας ωστόσο πως οι γιορτές θα είναι φέτος διαφορετικές μιας και οι κλειστοί χώροι δύνανται να αποτελέσουν την καλύτερη ευκαιρία μετάδοσης της λοίμωξης.