Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στην εντατική τα τουριστικά πρακτορεία λόγω κορωνοϊού

Οι ακυρώσεις στα τουριστικά πρακτορεία της Βόρειας Ελλάδας ξεπερνούν το 70% - Οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν μέτρα από την κυβέρνηση

Μαύρα σύννεφα, με άγνωστη διάρκεια… παραμονής απλώνει ο κορωνοϊός πάνω από τα τουριστικά πρακτορεία της Βόρειας Ελλάδας, που πλέον δεν προλαβαίνουν να απαντούν σε τηλεφωνήματα πελατών τους που τους ζητούν να ακυρώσουν τα προγραμματισμένα ταξίδια τους.

Πλέον, όπως εξηγεί, μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Βύρων Θεολόγης, οι ακυρώσεις για το επόμενο διάστημα ξεπερνάνε το 70% για όλους τους προορισμούς, ενώ για την Ιταλία και την Τουρκία (λόγω της έντασης που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα) αγγίζουν το 100% (!).

Όπως λέει χαρακτηριστικά, ο κ. Θεολόγης, το Πάσχα έχει χαθεί και η μόνη ευχή και προσδοκία είναι να υπάρξει αλλαγή της σημερινής εικόνας τουλάχιστον το καλοκαίρι.

«Η κατάσταση για τα τουριστικά πρακτορεία είναι τραγική. Πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις που δέχονται μία πίεση άνευ προηγουμένου» σημειώνει ο κ. Θεολόγης υπογραμμίζοντας πως «μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την κυβέρνηση - για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού- που πολύ έκανε και τα έλαβε, η επιλογή του ταξιδιού, πλέον, δεν υπάρχει. Το ζητούμενο είναι να ληφθούν, άμεσα, μέτρα και για τον δικό μας κλάδο που πλήττεται σημαντικά».

Τι ζητά η Ενωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης

Αυτό που ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες είναι να γενικευτούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες και αφορούσαν τις επιχειρήσεις που έκλεισαν μετά από κρατική παράμβαση.

«Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που τις κλείνει το κράτος. Πλέον κανένας δεν έχει δουλειά. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και να δοθούν λύσεις για να μην χαθούν θέσεις εργασίας» σημειώνει ο κ. Θεολόγης τονίζοντας πως «δεν θέλουμε ελεημοσύνη, θέλουμε θεσμικά μέτρα».

Πιο συγκεκριμένα η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης ζητά:

1.Χορήγηση φορολογικής-ασφαλιστικής ενημερότητας για 4 μήνες για τις επιχειρήσεις.
2.Αναστολή καταβολής ΦΠΑ για 4 μήνες.
3.Η κυβέρνηση να επιτρέψει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των επομένων 4 μηνών να γίνει σε περίοδο ενός έτους, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους.
4.Να δοθούν κονδύλια της ΕΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
5. Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών που υπάρχουν και θα προκύψουν έως 30/06/20 σε 48 δόσεις.