Skip to main content

Σκέψεις για σταδιακή άρση μέτρων από 21 Δεκεμβρίου - Ανησυχία για το τρίτο κύμα

Λοιμωξιολόγοι, ακόμη και από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, φέρεται να προβλέπουν νωρίτερα το τρίτο κύμα εάν αρθεί η καραντίνα στις 7 Δεκεμβρίου.

Αμφίβολοι για την πορεία της πανδημίας με την άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, φαίνεται πως είναι οι λοιμωξιολόγοι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV, πρέπει να αποφευχθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και γι' αυτό και λοιμωξιολόγοι - ακόμη και από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων - τονίζουν ότι η σταδιακή άρση των μέτρων πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το OPEN TV, αν ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων από τις 7 Δεκεμβρίου (ημερομηνία δηλαδή που το lockdown πήρε παράταση) είναι πιθανό με βάση τα μαθηματικά μοντέλα να υπάρχει τρίτο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά.

Ομως, στην περίπτωση που η σταδιακή άρση των μέτρων με κανόνες, αποστάσεις και χρήση μάσκας παντού γίνει από τις 21 Δεκεμβρίου, τότε φαίνεται ότι το τρίτο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας αναμένεται να έρθει ακόμη και τέλη Ιανουαρίου. Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει βγει και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό.

Εξάλλου ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους περιφερειάρχες υγείας έβαλε «φρένο» στα σενάρια για τον χρόνο της άρσης του lockdown.

«Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη βδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας για την πορεία της πανδημίας και για την αναμενόμενη μείωση στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στις 24 Νοεμβρίου.