Skip to main content

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο της Οξφόρδης

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της τελική φάσης (φάση 3) δεχνουν ότι τοι εμβόλιο ήταν 70,4% αποτελεσματικό συνδυάζοντας δεδομένα από δύο δόσεις.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο για την Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Οξφόρδης έδειξε αποτελεσματικότητα περίπου 70% στην κλινική δοκιμή.

Συγκεκριμένα τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της τελική φάσης (φάση 3) δεχνουν ότι τοι εμβόλιο ήταν 70,4% αποτελεσματικό συνδυάζοντας δεδομένα από δύο δόσεις.

Η αποτελεσματικότητα είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna (94,5% και 95% αντίστοιχα), που στηρίχθηκαν και τα δύο στην μέθοδο messenger RNA. Ωστόσο το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι έτσι πιο εύκολη η διανομή του ανά τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές.

Αποτελεσματικότητα έως και 90% ανάλογα με τη δοσολογία

Περισσότεροι από 20.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στη μελέτη. Κατεγράφησαν 30 περιπτώσεις Covid σε ανθρώπους που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε όσους έλαβαν το πλασίμπο. Αυτό σημαίνει ότι παρέχει 70% προστασία, μεταδίδει το kathimerini.gr.

Ωστόσο η αποτελεσματικότητα ανέβηκε στο 90% σε μία ομάδα εθελοντών που έλαβαν αρχικά μισή δόση και στη συνέχεια πλήρη δόση. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπήρξε αυτή η διαφορά.