Skip to main content

Κορωνοϊός: Ασφυκτικές πιέσεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Γεμίζουν οι κλινικές ΜΕΘ στα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία – Συμπτύσσονται κλινικές για να εξυπηρετηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού

Με κατειλημμένο το σύνολο των κλινικών ΜΕΘ λειτουργούν σήμερα τα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ και Γ. Γεννηματάς.

Διαβάστε - Τσαλικάκης: Έβδομη ημέρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δέχονται επίθεση

Οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναδιατάξεις κλινικών άλλων ειδικοτήτων, προκειμένου να εξασφαλίσουν κλίνες, για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό. Για τον λόγο αυτό ασθενείς με άλλες παθήσεις, ακόμα και αυτοί που δεν χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ διακομίζονται είτε σε άλλα νοσοκομεία, είτε σε ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα.

«Οι 25 κλίνες εντατικής θεραπείας είναι καλυμμένες από χθες. Μπροστά μας έχουμε τη γενική εφημερία, οπότε θα δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις ανάγκες. Με τις συνθήκες αυτές οδηγούμαστε στο να υποχρεωθούμε στο να κάνουμε επιλογές ασθενών», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, επισημαίνοντας πως γίνονται συνεχώς συσκέψεις προς εξεύρεση νέων κλινών εντατικής θεραπείας.

Υψηλόβαθμες ιατρικές πηγές, πάντως, διαβεβαίωσαν τη Voria.gr ότι προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα επιλογής ασθενών. Από την πλευρά του, ο διοικητής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης, σε  σχετική ερώτηση της Voria.gr απάντησε κατηγορηματικά: «Το ΑΧΕΠΑ ποτέ δεν φρακάρει».

Στο ΑΧΕΠΑ, πάντως, έχουν ήδη σημαντικές αναπροσαρμογές, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται τα περιστατικά COVID-19. «Στην ουσία όλο το κτήριο επί της Αγίου Δημητρίου έχει αποδοθεί εξ ολοκλήρου στα περιστατικά κορωνοϊού και ήδη στην ΩΡΙΛΑ κλινική μπαίνουν τα ύποπτα περιστατικά, προκειμένου να έχουμε χώρο για τη νοσηλεία τους. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν ασθενείς σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, ενώ κάποιοι εκτρέπονται προς άλλα νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές», ανέφερε ο κ. Σιούλης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι με αυτό το κλίμα που επικρατεί και με δεδομένο ότι το ΑΧΕΠΑ είναι νοσοκομείο αναφοράς, είναι περιορισμένη η προσέλευση ασθενών που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με κάποιους να περιμένουν την εφημερία της επόμενης μέρας, ώστε να πάει σε άλλο νοσοκομείο.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς. «Εδώ έχουμε 10 στις 10 κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες. Τι θα κάνουμε αν έρθει κάποιο βαρύ περιστατικό; Σήμερα έχουμε γενική εφημερία και κάνουμε εκκένωση του παλιού κτηρίου, μεταφέρουμε κλινικές στο κτήριο της Παιδιατρικής, να συμπτυχθούν ανά δύο μαζί, για να μπορούν να νοσηλεύσουν περιστατικά COVID. Είναι απαράδεκτο, όπως απαράδεκτο είναι να νοσηλεύουν θετικούς με ύποπτα περιστατικά και άνδρες με γυναίκες στον ίδιο θάλαμο», είπε στη Voria.gr o οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Γ. Γεννηματάς», Πέτρος Κετικίδης.