Skip to main content

Κορωνοϊός: Διαπραγματεύσεις ΕΕ για εξασφάλιση ποσοτήτων ρεμδεσιβίρης

Το Remdesivir θεωρείται ένα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που προκαλείται από κορωνοϊό.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου Remdesivir για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Γι 'αυτό και γίνονται διαπραγματεύσεις με τον φαρμακευτική εταιρεία «Gilead Sciences», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ο οποίος επιβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «το φάρμακο Remdesivir αναμένεται να εγκριθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας για την ευρωπαϊκή αγορά».

Το Remdesivir θεωρείται ένα από τα λίγα αποτελεσματικά φάρμακα για σοβαρές περιπτώσεις πνευμονικής νόσου που προκαλείται από την Covid-19. Σύμφωνα με μελέτες η χορήγησή του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει μια συμφωνία με την εταιρεία "Gilead Sciences", σύμφωνα με  την οποία είχε αγοράσει στην ουσία σχεδόν ολόκληρη την ποσότητα παραγωγής του φαρμάκου για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η Γερμανία για παράδειγμα έχει δημιουργήσει ήδη αποθέματα του φαρμάκου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε μεν ότι γίνεται διαπραγμάτευση με την ως άνω εταιρεία για κράτηση / δέσμευση ενός ικανοποιητικού αριθμού δόσεων θεραπείας, αλλά (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν θέλησε να πει τίποτα για την ποσότητα και το κόστος.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), αναφέρει το ΑΜΠΕ, είχε συστήσει την έγκριση του Remdesivir για τη αντιμετώπιση του Covid-19 την περασμένη εβδομάδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα τελικά βήματα για την έγκριση είναι η συμφωνία των κρατών της ΕΕ καθώς επίσης και η επίσημη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αυτήν την Παρασκευή. Ο EMA συνιστά την θεραπεία για ασθενείς ηλικίας δώδεκα ετών και άνω οι οποίοι πάσχουν από πνευμονία και πρέπει να τροφοδοτούνται με συμπληρωματικό οξυγόνο.

Το Remdesivir αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία του Έμπολα, είχε όμως πολύ μικρή επίδραση σε αυτή τη μολυσματική ασθένεια.