Skip to main content

Έφυγαν λάθος μηνύματα για τους εμβολιασμούς - Τι λέει το υπουργείο

Κλήθηκε να εμβολιαστεί 82χρονος ο οποίος δεν ανήκει στην ηλικιακή ομάδα της τρέχουσας φάσης των εμβολιασμών - Τι αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο

Ένα ακόμη παράδοξο περιστατικό στη διαδικασία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού αποκαλύπτει η Voria.gr.

Μετά την 89χρονη από τη Θεσσαλονίκη που κλήθηκε να εμβολιαστεί στο Ηράκλειο Κρήτης, ένας ηλικιωμένος από την Ξάνθη έλαβε μήνυμα για εμβολιασμό στα… Γιαννιτσά. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο περίεργο, καθώς ο συγκεκριμένος κύριος είναι 82 ετών, δεν είναι δηλαδή άνω των 85.

Ο 82χρονος μόνιμος κάτοικος Ξάνθης, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της Voria.gr, έλαβε μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο που τον ειδοποιούσε ότι έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του για εμβολιασμό στις 21 Ιανουαρίου στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Γιαννιτσών. Όταν ο γιος του επιχείρησε να διαχειριστεί το ραντεβού μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να το αλλάξει. Κι αυτό γιατί μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων το σύστημα του έβγαζε ότι δεν ανήκει στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.

«Έχω γράψει τον πατέρα μου στην άυλη συνταγογράφηση. Είναι 82 ετών, γεννηθείς το 1939, όπως φαίνεται και στον ΑΜΚΑ του. Είναι μόνιμος κάτοικος Ξάνθης, κάτι που προκύπτει και από το Ε1 του και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα Γιαννιτσά. Προσπαθήσαμε να μπούμε στο emvolio.gov.gr και εκεί που πάμε να περάσουμε τα στοιχεία του πατέρα μου, μας λέει ότι δεν ανήκει στην ηλικιακή ομάδα που τώρα εμβολιάζεται και δικαίως», ανέφερε στη Voria.gr ο Α.Μ., γιος του 82χρονου.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μέσα από την πλατφόρμα δεν αναγράφεται κανένας τρόπος επικοινωνίας. «Εντός της πλατφόρμας δίνεται μια επιλογή, εάν ανήκεις στην ομάδα εμβολιασμού, να αλλάξεις τα στοιχεία. Δεν υπάρχει απολύτως καμία φόρμα για να επικοινωνήσεις, αν υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει ούτε τηλεφωνικό κέντρο, ούτε email», επισήμανε ο Α.Μ., ο οποίος εξέφρασε την αγωνία του μήπως πάει χαμένο το εμβόλιο, αλλά και μήπως δεν μπορεί να εμβολιαστεί ο πατέρας του, όταν έρθει η σειρά του βάσει ηλικίας.

Αστοχία του συστήματος

Η Voria.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο κατόπιν έρευνας διαπίστωσε ότι το πρόβλημα οφείλεται σε αστοχία του συστήματος στη φάση των δοκιμών. «Υπάρχουν λίγες δεκάδες SMS που έφυγαν κατά λάθος από το demo account (σ.σ. δοκιμαστικό λογαριασμό) πάνω στις δοκιμές που έγιναν. Είναι μία αστοχία του συστήματος πάνω στις ρυθμίσεις που γίνονται βραδινές ώρες. Εντός της ημέρας θα σταλεί κάτι διορθωτικό σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μην υπάρξει παρεξήγηση και κάποιος πάει να εμβολιαστεί. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι δικαιούχοι του εμβολίου όταν έρθει η σειρά τους», εξήγησε στέλεχος του υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα μηνύματα ως αποστολέας εμφανίζεται η ένδειξη demo, ενώ στα κανονικά SMS που λαμβάνουν οι πολίτες για τον προγραμματισμό του ραντεβού τους ως αποστολέας εμφανίζεται η λέξη εμβόλιο στα λατινικά (EMVOLIO).

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά κατά τα οποία πολίτες κλήθηκαν να εμβολιαστούν σε άλλες πόλεις, το στέλεχος του υπουργείου εξήγησε ότι κυρίως οφείλεται στο ότι έχει δηλωθεί λάθος ο ταχυδρομικός κώδικας που συνοδεύει τον ΑΜΚΑ, κάτι που μπορεί να αλλάξει είτε σε ΚΕΠ είτε σε φαρμακείο. Επίσης, το σύστημα ενδέχεται να στείλει μήνυμα για γειτονική περιοχή -σε όχι πολύ μεγάλη απόσταση- όπου υπάρχει κοντινότερη διαθέσιμη ημερομηνία για ραντεβού.