Skip to main content

Κορωνοϊός: Εξετάζεται υποχρεωτική μάσκα και στις «κίτρινες» περιοχές

Μέτρα που εξετάζει η Επιτροπή και αναμένονται να ψηφιστούν γνωστοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας - Τι είπε για τη διασπορά σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη.

Αναγκαίο κακό χαρακτήρισε για ακόμη μία φορά τη χρήση μάσκας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, που εμφανίστηκε εκτάκτως σε φορτισμένο κλίμα στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής εξήγησε πως η έγκαιρη εφαρμογή κατά το πρώτο κύμα ήταν το μέτρο του lockdown, λέγοντας σε αντιδιαστολή πως το πιο εύκολο μέτρο τώρα είναι σίγουρα η μάσκα.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα τόνισε πως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας από το κίτρινο επίπεδο, δηλαδή το επίπεδο 2, «όσο και αν ακούγεται δύσκολο, πιθανώς να έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον», κάτι για το οποίο, όπως γνωστοποίησε, αναμένεται σύντομα να αποφασίσει η Επιτροπή.

«Δεν προαναγγέλλω κάτι απλά λέω, ότι ούτε είμαι υπέρ της μάσκας ή του μασκαρέματος. Αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι το καλύτερο και το πιο απλό μέτρο. Και όταν εφαρμόζεται οριζόντια βοηθάει τουλάχιστον ένα 40%. Τόσο που από επίσημα χείλη ακούμε μέχρι και για 280.000 ζωές μέχρι την 1η Φεβρουαρίου» σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν ο περιορισμός της μετακίνησης μεταξύ περιοχών που βρίσκονται ένα βήμα πριν τον κόκκινο συναγερμό θα ανέκοπτε τη διασπορά της πανδημίας, ανέφερε πως πρόκειται για μέτρο που συζητείται και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Επιτροπή.
 
Αναφερόμενος στην έξαρση των κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως «μέρος του προβλήματος στις Σέρρες προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη». «Λειτούργησαν δηλαδή σαν συγκοινωνούντα δοχεία οι δυο όμοροι Νομοί και μεταβίβαζαν την επιδημία από μια περιοχή όπου είχε περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με τη λειτουργία κάποιων κέντρων, σε μια περιοχή που είχε λιγότερους περιορισμούς» πρόσθεσε.