Skip to main content

Κορωνοϊός: Φτάνουν στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική-Το σχέδιο εκκένωσης

Ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα, δημιουργώντας ήδη οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία.

Σήμα κινδύνου για την επιβάρυνση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εκπέμπουν οι υγειονομικές αρχές, με την έξαρση της πανδημίας από τον Αύγουστο, αλλά ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο να έχει εκτοξεύσει τόσο τα κρούσματα, όσο και τις διασωληνώσεις ασθενών.

Την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά τα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα, με την Αττική να διατηρεί σταθερά την αρνητική πρωτιά, με συντριπτική, μάλιστα, διαφορά από τις υπόλοιπες περιφέρειες: στο λεκανοπέδιο κατεγράφησαν τα 194 από τα 358 νέα περιστατικά.

«Καμπανάκι» για τις ΜΕΘ

Τα αριθμητικά δεδομένα για τους διασωληνωμένους ασθενείς είναι σαφώς ενδεικτικά της κατάστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα, δημιουργώντας ήδη οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία.

Για το εν λόγω ζήτημα, μίλησε την Τετάρτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως ανέφερε, «έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», σημειώνοντας ότι σήμερα εκκενώθηκαν Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19», ανέφερε ακόμη, προσθέτοντας πως τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Οι διαθέσιμες κλίνες

Η κατάσταση στις ΜΕΘ βρέθηκε, άλλωστε, στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας, καταδεικνύοντας ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στην Αττική γνωστοποίησε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ΕΕΕΘ, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, στο λεκανοπέδιο είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Με βάση τα δεδομένα της Τετάρτης, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.

Στο «πορτοκαλί» η Αττική

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Open, o καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας έκρουσε μεν τον κώδωνα του κινδύνου, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός.

«Ο “κόκκινος συναγερμός” δεν πρόκειται να έρθει αύριο, δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός καθώς υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορούν να γίνουν. Δεν συζητήσαμε ποτέ το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ήδη γίνονται ενέργειες στα Μέσα Μεταφοράς, στις πλατείες, με τη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας για μετανάστες. Πιστεύω ότι θα δεν θα πάμε προς το “κόκκινο” αλλά προς το “κίτρινο”. Άρα δεν χρειάζεται να μπαίνει στη ζωή μας μία τεράστια νότα απαισιοδοξίας».

Ακόμη ο κ. Σύψας πρόσθεσε ότι «η επιδημία έχει κακά στοιχεία και δεν είμαστε σε μία καλή φάση. Ωστόσο δεν έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων αλλά μία επιπέδωση. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να μην υπάρχει κανένας πανικός, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και να κάνουμε όλοι – πολιτεία και πολίτες – το σωστό».