Skip to main content

Κορωνοϊός: Γιατί η Θεσσαλονίκη μπήκε ξανά στην εντατική

Μεταλλάξεις και διαδηλώσεις ξαναστέλνουν τη Θεσσαλονίκη στην Εντατική - Άρθρο του Γ. Σασμούρη για την πορεία της πανδημίας στην πόλη

του Γιάννη Σασμούρη*

Τα στοιχεία της πανδημίας τον μήνα Μάρτιο προσομοιάζουν τον περασμένο Νοέμβριο. Τον Μάρτιο τα κρούσματα σε πανελλαδικό επίπεδο είναι 7% πάνω από τον Νοέμβριο (+91 από τον Φεβρουάριο). Πρωτοστατεί η Αττική με + 143 από τον Νοέμβριο (+88 από τον Φεβρουάριο).

Η Θεσσαλονίκη είναι στο –54% από τον Νοέμβριο (+116 από τον Φεβρουάριο) και η επαρχία αντίστοιχα στο -17% και στο +89. Η πορεία της επαρχίας οφείλεται κυρίως στα νούμερα που παρουσιάζει η Αχαΐα και η Κρήτη. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουμε το κύμα 2.02 ( το 2.01 το είχαμε τον Νοέμβριο στην Β. Ελλάδα). Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι διασωληνωμένοι τον Μάρτιο είναι +50% από τον Νοέμβριο (+10 από τον Δεκέμβριο που είχαμε και τα συνεχόμενα ρεκόρ) και οι απώλειες είναι -15% από τον Νοέμβριο και -35% από τον Δεκέμβριο που είχαμε και τον μεγαλύτερο μέσο όρο απωλειών 78 άτομα (πίνακας 1,2).

 

Η θετικότητα του μήνα διαμορφώθηκε στο 5,6% με ημερήσιο αριθμό τεστ 41929. Τον Νοέμβριο είχαμε θετικότητα 8,8% με 25.088 όμως ημερήσιο αριθμό τεστ (πίνακας 3).

 

Και ενώ η προηγούμενη εβδομάδα έδειξε μια σταθεροποίηση σε επίπεδο κρουσμάτων, αυτή την εβδομάδα 28/3-3/4, πάλι παρουσιάζουμε μια μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, +23% σε πανελλήνιο επίπεδο, με τη Θεσσαλονίκη να παίρνει την σκυτάλη της ανάπτυξης, +40% από την προηγούμενη εβδομάδα (πίνακας 4).

 

Και εάν αναρωτιέστε τι είχαμε αυτήν την εβδομάδα; Η απάντηση είναι απλή συμπληρώσαμε 20 μέρες από τις συνεχόμενες πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον Κουφοντίνα και τη διάλυση της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ.

Η πορεία της νόσου το φθινόπωρο (2.01 κύμα) με την πορεία της νόσου Χειμώνας - Άνοιξη (2.02 κύμα) παρουσιάζουν πολύ σημαντικές διαφορές. Η αύξηση των κρουσμάτων στο 2.01 ξεκίνησε στις 19/10/20 και ήταν εκθετική για 5 εβδομάδες. Η κορύφωση έγινε στις 12/11 με 3316 κρούσματα. Τότε είδαμε μια σταθεροποίηση για ένα περίπου 10ήμερο και μετά ακολούθησε η σταδιακή υποχώρηση που συνεχίστηκε σε όλο τον Δεκέμβριο. Στην πορεία Χειμώνας- Άνοιξη 2021 τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η αύξηση των κρουσμάτων ξεκίνησε στα μέσα του Γενάρη με μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνεχίστηκε για 5 εβδομάδες. Παρουσίασε μια σταθεροποίηση με πτωτική τάση για 15 μέρες και μετά ξεκίνησε πάλι την ανηφόρα αυτή τη φορά με πολύ πιο έντονους ρυθμούς για να φθάσουμε στα μέσα Μαρτίου όπου και κάθε εβδομάδα σπάμε το ρεκόρ κρουσμάτων. (πίνακας 5).

Πού οφείλεται αυτή η διαφορετική πορεία ;

 Η επικράτηση του Βρετανικού στελέχους σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα στην Αττική το τελευταίο δίμηνο, αύξησε τη μεταδοτικότητα της νόσου από 30 έως και 50% σε σχέση με το στέλεχος που είχαμε τον Νοέμβριο.
 Κάθε μέρα που περνούσε, ο έλεγχος των κρατικών υπηρεσιών γινόταν όλο και πιο πλημμελής, με αποτέλεσμα πραγματικά η τήρηση των μέτρων να επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
 Εάν στο πρώτο κύμα είχαμε γύρω στο 10% που δεν τηρούσε τα μέτρα, τον Νοέμβριο αυτό διπλασιάστηκε και από τον Φεβρουάριο αυτό τριπλασιάστηκε ( εκτιμήσεις από δημοσιεύματα που έγιναν στον ηλεκτρονικό τύπο).
 Ο χιονιάς στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αττική έκλεισε για μια βδομάδα σχεδόν τον κόσμο στα σπίτια του με αποτέλεσμα να απλωθεί ο ιός σε οικογένειες από πολλούς ασυμπτωματικούς.
 Δέκα μέρες μετά άρχισαν να γίνονται καθημερινό φαινόμενο οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον εκπαιδευτικό νόμο και οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην απεργία πείνας του αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη Κουφοντίνα. Κάθε συγκέντρωση 10 χιλιάδων πολιτών προσθέτουν περίπου 5 χιλιάδες κρούσματα σε βάθος μήνα (έρευνα από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου)
 Ακολούθησαν τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη με τις συνεχόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη φημισμένη πλατεία, στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις ενάντια στην αστυνομική βία. (Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στον Δήμο Νέας Σμύρνης σύμφωνα με ανακοίνωση του οικείου δήμου).
 Τέλος, στη Θεσσαλονίκη ο τερματισμός της κατάληψης της Πρυτανείας του ΑΠΘ ακολούθησε καθημερινές πορείες διαμαρτυρίας τα αποτελέσματα των οποίων βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα στον αριθμό των κρουσμάτων.

Όλα αυτά μαζί, άλλο με μεγαλύτερη βαρύτητα, άλλο με μικρότερη, είχαν ως αποτέλεσμα αντί ο Μάρτιος να γίνει ο μήνας που εκτιμούσαμε ότι θα άνοιγε σταδιακά η αγορά και θα γυρίζαμε σιγά σιγά στην κανονικότητα, να γίνει ο μήνας με το ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων στην Ελλάδα. Μια άτολμη κυβέρνηση που φοβήθηκε το πολιτικό κόστος και δεν τόλμησε να απαγορεύσει πορείες και καταλήψεις για το νομοσχέδιο για την παιδεία και την απεργία πείνας του Κουφοντίνα και μια αντιπολίτευση (κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική) που θαρρείς πως υποστήριξε υστερόβουλα τις πορείες για να φέρει το σύστημα υγείας στα όριά του και να κερδίσει από την δυσαρέσκεια του κόσμου για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση. Το ότι η αγορά στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα βρίσκονται στα πρόθυρα γενικευμένης κατάρρευσης με την χθεσινή απόφαση για παράταση του Lockdown κανένα πρόβλημα. Το πολύ πολύ να αναλάβουν το ρίσκο και να διοργανώσουν νέες πορείες συμπαράστασης στους εμποροβιοτέχνες και τους εμποροϋπαλλήλους των 2 πόλεων και να τις σπρώξουν να πάνε από το βαθύ κόκκινο στο μαύρο !!!

Τι περιμένουμε τον Απρίλιο ;

Στα μοναδικά γεγονότα που μπορούμε να επενδύσουμε είναι ο καιρός , τα self-test και οι εμβολιασμοί. Τον Απρίλιο περιμένουμε ο ανοιξιάτικος καιρός αφενός να μειώσει την επιβίωση του ιού στα αντικείμενα και αφετέρου τη μειωμένη μεταδοτικότητά του από τη μεταφορά των κοινωνικών συναναστροφών από τα σπίτια σε εξωτερικό περιβάλλον. Η γενικευμένη χρήση self-test θα μειώσει σημαντικά τη μεταδοτικότητα της Covid-19 εντοπίζοντας μεγάλο αριθμό ασυμπτωματικών ασθενών που αποτελούν τις βραδυφλεγείς εστίες μετάδοσης της νόσου. Τέλος, η πορεία του εμβολιασμού που στη χώρα μας πηγαίνει ανέλπιστα καλά και τον Απρίλιο προβλέπεται να γίνουν 1,8 εκατομμύρια δόσεις που σε συνδυασμό με τις 1,7 εκ. δόσεις του προηγούμενου τριμήνου και τους περίπου 1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους επιδημιολόγους που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, φέρνουν την Ελλάδα πολύ κοντά στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο σημαντικός μήνας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Από τα αποτελέσματά του θα κριθεί και η πορεία του Τουρισμού το καλοκαίρι στη χώρα μας . Γι αυτό και όλοι θα πρέπει να τηρήσουμε τρία απλά μέτρα : Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα σε όλους τους χώρους. Ένας μήνας είναι θα περάσει !!!

ΥΓ. Στον πίνακα 6 μπορούμε να δούμε την κατάταξη της χώρας με βάση τις απώλειες ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους και στοιχεία για αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένοι, τεστ ανά 1 εκ και συνολικό πληθυσμό (Update 3/4/2021).

*Ο Γιάννης Σαμσούρης έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, έχει ΜΒΑ από την ΕΔΕΕ και είναι στέλεχος σε φαρμακευτική εταιρεία.