Skip to main content

Κορωνοϊός: Grey's Anatomy και Prada βοηθούν γιατρούς

Γνωστές τηλεοπτικές παραγωγές που ασχολούνται με ιατρικά θέματα κάνουν δωρεές σε νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού.

Ποιος να το πίστευε; Γνωστές τηλεοπτικές σειρές συστρατεύονται για την αντιμετώπιση του κωρονοϊού στις ΗΠΑ. Όπως και σε πολλές χώρες του κόσμου, τα νοσοκομεία διαμαρτύρονται για σοβαρές ελλείψεις σε υλικό προστασίας για γιατρούς και νοσηλευτές. Ένα νοσοκομείο στο Λος Άντζελες δέχθηκε μια περίεργη δωρεά από την πολύ γνωστή τηλεοπτική σειρά "Grey's Anatomy". Προστατευτικές στολές για γιατρούς και νοσηλευτές είναι ύψιστης σημασίας αυτή την περίοδο, τόνισε μια γιατρός μιλώντας στο ABC 7.

Εκτός όμως από τις ποδιές και τα γάντια από τη σειρά "Grey's Anatomy" παραδόθηκαν και περίπου 300 αναπνευστικές μάσκες τύπου Ν95 από τη σειρά Station 19, δήλωσε η Κρίστα Βέρνοφ, παραγωγός και των δυο σειρών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ABC και στην εκπομπή «Καλημέρα Αμερική». Ο Αλέξι Χάλεϊ, παραγωγός της τηλεοπτικής σειράς "The Rookie", έγραψε στο twitter ότι έψαξε καλά τα σκηνικά και ό,τι θεώρησε χρήσιμο, το πακέταρε και το έστειλε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λος Άντζελες.  Όπως έγραψε, πιστεύει ότι ακόμα και μικρές δωρεές μπορούν να βοηθήσουν σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βρετανικός σταθμός BBC, o οποίος δήλωσε ότι θα χαρίσει αντικείμενα από τα σκηνικά των σειρών "Holbys City"και "Casualty" στην εθνική υπηρεσία υγείας (NHS). Ο παραγωγός των τηλεοπτικών σειρών Σάιμον Χάρπερ δήλωσε ότι στόχος είναι να στηρίζουν σε αυτή την κρίση τους θαρραλέους γιατρούς.

Υψηλή ραπτική και μάσκες

Δεν είναι όμως μόνο ο κόσμος του θεάματος που βοηθάει αυτή την περίοδο, αλλά και ο κόσμος της μόδας και μάλιστα της υψηλής ραπτικής. Ο γνωστός οίκος μόδας Prada δήλωσε ότι αλλάζει τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο στην Μοντόνε και θα ράβει πλέον για γιατρούς και νοσηλευτές. Τον Απρίλιο υπολογίζεται περίπου 110.000 μάσκες και 80.000 ποδιές να είναι έτοιμες και να προσφερθούν στο σύστημα υγείας.

Και στη Γερμανία πάντως η οικογενειακή επιχείρηση Trigema άλλαξε τη γραμμή παραγωγής και δήλωσε πως θα παράγει πλέον για το ιατρικό προσωπικό. Η επιχείρηση δήλωσε πως μπορεί να παράγει μέχρι και 100.000 μάσκες την εβδομάδα.

Ο όμιλος πολυτελών ειδών LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα δώσει εντολή να κατασκευαστούν στην Κίνα 40 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες. Ανάμεσά τους θα είναι και πάνω από δέκα εκατομμύρια μάσκες υψηλής προστασίας FFP2.

Στη μάχη και τα εργαστήρια των θεάτρων

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τα εργαστήρια πολλών θεάτρων στη Γερμανία συμβάλλουν και αυτά ράβοντας μάσκες. Το σκηνογραφικό εργαστήριο του Θεάτρου Βόννης δήλωσε ότι θα ράβει περίπου 1.000 μάσκες την εβδομάδα, τις οποίες θα δίνει στην αστυνομία και στους πυροσβέστες. Ακόμη και εργαζόμενοι στις όπερες και τα μπαλέτα του Βερολίνου ράβουν μάσκες για τα γηροκομεία.

Και η αλυσίδα της προσφοράς δεν σταματάει εκεί. Πολλοί πολίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να βοηθήσουν ώστε όσοι έχουν ανάγκη να έχουν καιν μάσκα.

Σβεν Τένιγκες, Πάουλα Ρέσλερ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle