Skip to main content

Κορωνοϊός: Οι έξι δείκτες που θα ανάψουν το πράσινο φως για άρση του lockdown

Ποιοι είναι οι έξι παράμετροι που μελετά το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αρθεί το δεύτερο lockdown - Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

Ρόλο-κλειδί για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας θα παίξει για την κυβέρνηση η κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με το skai.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βάλει ένα φρένο σε όλη αυτή τη συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας - οικονομίας.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι λείπουν επιδημιολογικά δεδομένα που αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας ενώ εξακολουθεί να είναι μεγάλη η πίεση στο σύστημα υγείας. Αναφέρεται ακόμα πως η αποκλιμάκωση είναι πο αργή από αυτή που περίμεναν οι ειδικοί ενώ κάθε σενάριο ανοίγματος περνάει υπό το φίλτρο του 3ου κύματος.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ισχυρός προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων ακόμα και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα δημοτικά, τα οποία ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν.

Σύμφωνα με το skai.gr δεν είναι κλειδωμένη η ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου ενώ την επόμενη Πέμπτη θα γίνει μια συζήτηση της επιτροπής λοιμωξιολογων με την υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Θα εξετάσουμε τα στοιχεία εκτός και πέρα από τα κρούσματα μας ενδιαφέρουν και άλλες παράμετροι, ο δείκτης θετικότητας ευτυχώς βαίνει μειούμενος παντού, και στη Θεσσαλονίκη, αλλά μας ενδιαφέρει περισσότερο η αποσυμφόρηση της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ και αυτός θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκη,ς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο Status fm στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Οι 6 παράμετροι που μελετά το Μαξίμου είναι:

- ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων,

- ο αριθμός των νοσηλευόμενων και δη των διασωληνωμένων,

- το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων,

- ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό δηλαδή των θετικών δειγμάτων επί των τεστ που γίνονται, που χθες έπεσε στο 8,3% με όριο συναγερμού το 4%,

- το λεγόμενο Rt, πόσα άτομα δηλαδή μολύνει ένα κρούσμα, που σύμφωνα με την Καθημερινή είναι περίπου στο 0,68 στην Αττική και 0,85 στη Θεσσαλονίκη και

- ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων.