Skip to main content

Κορωνοϊός: Η ατιμωρησία που οδήγησε στον σημερινό εφιάλτη της Θεσσαλονίκης

Τα... καλά του lockdown για τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, τα αδιαμφισβήτητα δίκια του Δημήτρη Γαλαμάτη και τα προβλήματα στις λαϊκές της πόλης

-Με τηλεδιασκέψεις επιχειρούν οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης να αναπληρώσουν το κενό της επαφής τους με τους ψηφοφόρους ή με εκπροσώπους επαγγελματικών και άλλων ομάδων. Οργανώνονται συνεδριάσεις, συσκέψεις και χωριστές επαφές και γίνεται ψηφιακά μια δουλειά, που στο παρελθόν απαιτούσε φυσική παρουσία, προσωπική επαφή, χειραψίες, χτυπήματα στην πλάτη, μέχρι αγκαλιές και φιλιά. Έχει και τα καλά του το lockdown. Η αποτελεσματικότητα, όπως μας έλεγε βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης δεν διαφέρει πολύ μεταξύ των δυο περιπτώσεων. Έτσι κι αλλιώς ο βουλευτής οφείλει κυρίως να ακούσει αιτήματα και να τα προωθήσει προς επίλυση. Αυτά γίνονται. Χώρια που με το lockdown όλα είναι πιο... οικονομικά.

-«Σε μια δημοκρατία το πλαίσιο και τα όρια λειτουργίας τα καθορίζουν οι νόμοι. Καμιά άλλη έννοια δεν μπορεί να καθορίσει την ειρήνη, την ισότητα, την ηρεμία. Ούτε φυσικά σε μια κοινότητα θα αναζητούμε το δίκαιο με βάση τα ένστικτα, τα συναισθήματα και την ιδιοσυγκρασία των μελών της. Αυτή η συνθήκη ισχύει στη ζούγκλα. Όσο λοιπόν δεν τηρούνται οι νόμοι, τόσο η κοινωνική ισορροπία διαταράσσεται, ο κοινωνικός ιστός χαλαρώνει και η όποια κρίση δύσκολα διαχειρίζεται». Αυτό υποστήριξε σε ανάρτησή του ο πρώην βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και πρώην δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης. Στην ίδια ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στη δημοκρατία το δίκαιο παράγει και το επιβάλλει μόνον ο νόμος. Δυστυχώς, στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο μήνα, αυτή η θεμελιώδης αρχή δεν λειτούργησε και αφέθηκε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να λειτουργήσει εκτός νόμου, χωρίς έλεγχο, χωρίς τιμωρία, με αποτέλεσμα αυτά που ζούμε σήμερα με οδυνηρό τρόπο. Δεν είναι της στιγμής, αλλά η αλήθεια είναι ότι η ευθύνη των επί μέρους αρμοδίων του κράτους, που επέτρεψαν να συμβεί αυτό, που ανέχτηκαν δηλαδή τη μη τήρηση του νόμου, είναι ευδιάκριτη και σοβαρή». Πώς να διαφωνήσεις...;

-Από λαϊκή σε λαϊκή το Σάββατο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Παραγωγών, Εμπόρων, Πωλητών των Λαϊκών Αγορών σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία, Άγγελος Δερετζής. Και με δυο από τις μεγαλύτερες λαϊκές της Θεσσαλονίκης σε εξέλιξη, σε Ξηροκρήνη και Μαρτίου, τα προβλήματα δεν λείπουν. Αν και οι μετακινήσεις είναι δύσκολες, προφανώς οι ανάγκες όσων δραστηριοποιούνται στις λαϊκές είναι πολλές. Υπάρχουν και οι σαρωτικοί έλεγχοι... Πάντως, η εικόνα των λαϊκών ήταν καλή, υπήρχαν συνεργεία ελεγκτών που έκαναν παρατηρήσεις και έμπαινε τάξη, όμως ένας συνωστισμός υπήρχε, παρότι η κίνηση ήταν μειωμένη σε σχέση με άλλα Σάββατα.

-Μαμά έγινε η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, που γέννησε εν μέσω πανδημίας ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Είναι το πρώτο παιδί της. Να της ζήσει, να είναι υγιές και καλότυχο.