Skip to main content

Κορωνοϊός: Η ΕΕ θα δώσει πάνω από 200 εκατ. δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος

Η εξασφάλιση πρόσβασης σε ασφαλή και προσιτά εμβόλια Covid-19 σε όλον τον κόσμο αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει η Κομισιόν.

Πάνω από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορωνοϊό αναμένεται να μοιραστεί η «Team Europe» (η ΕΕ, τα θεσμικά της όργανα και τα 27 κράτη μέλη), με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μέχρι το τέλος του 2021, όπως αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η εξασφάλιση πρόσβασης σε ασφαλή και προσιτά εμβόλια Covid-19 σε όλον τον κόσμο, και ιδίως για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στη Ρώμη, στις 21 Μαΐου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η «Team Europe» θα μοιραζόταν με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021, κυρίως μέσω του Covax.

Η «Team Europe» βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει αυτόν τον αρχικό στόχο, με 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 που προβλέπεται να μοιραστούν στις χώρες που τις χρειάζονται περισσότερο, μέχρι το τέλος του 2021.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η Τeam Europe αναλαμβάνει την ευθύνη της να βοηθήσει τον κόσμο να καταπολεμήσει τον ιό, παντού. Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Θα μοιραστούμε περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 με χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του τρέχοντος έτους».

Οι περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 που έχουν πραγματοποιηθεί από την Team Europe θα φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, κυρίως μέσω του Covax, έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο μηχανισμός Covax έχει μέχρι στιγμής παραδώσει 122 εκατομμύρια δόσεις σε 136 χώρες.

Παράλληλα, η Team Europe ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την παραγωγή και την πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και τεχνολογίες υγείας στην Αφρική.

Η πρωτοβουλία θα συμβάλει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την τοπική παραγωγή εμβολίων στην Αφρική, υποστηριζόμενη από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς χρηματοδότησης της ανάπτυξης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στις 9 Ιουλίου, η Team Europe συμφώνησε να υποστηρίξει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην παραγωγή εμβολίων από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Ντακάρ, μαζί με άλλα μέτρα στήριξης. Η νέα μονάδα παραγωγής θα μειώσει την εξάρτηση της Αφρικής κατά 99% από τις εισαγωγές εμβολίων και θα ενισχύσει τη μελλοντική ανθεκτικότητα σε πανδημίες στην ήπειρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ