Skip to main content

Κορωνοϊός: Στις 10 περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού η μεγαλύτερη θνητότητα

«Οι δέκα γεωγραφικές περιφέρειες με την υψηλότερη θνητότητα στη χώρα, είναι εκεί που ο εμβολιασμός είναι κάτω του 55%», τόνισε η Βάνα Παπαευάγγελου.

Υπάρχει απόλυτη συσχέτιση ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη και τη θνητότητα, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι «οι 10 γεωγραφικές περιφέρειες με την υψηλότερη θνητότητα στη χώρα, είναι εκεί που ο εμβολιασμός είναι κάτω του 55%».

Η ίδια κάλεσε τους χιλιάδες ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε την πρώτη δόση, να το ξανασκεφτούν.

Η ίδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, τόνισε ότι η πανδημία εμφανίζει μια «μικρή και αργή ύφεση» και ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 50.000. «Ο κίνδυνος για τον καθένα μας να κολλήσει είναι υπαρκτός», είπε, σημειώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό θετικότητας ανήλθε σε 1,74%. Πρόσθεσε δε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 4.850 νοσηλευόμενοι ασθενείς στην επικράτεια.

Όπως είπε, υπάρχουν μέρες όπου καταγράφονται πάνω από 500 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ αναφερόμενη στους ανθρώπους που χάνονται από τον κορωνοϊό, είπε ότι είναι κυρίως ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας.

«Οι περιοχές με υψηλότερα ποσοστά θετικότητας είναι Γρεβενά, Έβρος, Κοζάνη, Φθιώτιδα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς», ανέφερε.

«Πρέπει να θωρακιστούμε με την 3η δόση», είπε, για να υπογραμμίσει εμφατικά: «Δεν μετράμε τα αντισώματα για να αποφασίσουμε, απλώς κλείνουμε το ραντεβού μας».

«Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Ελευθερία δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Το τελευταίο 48ωρο κλείστηκαν 34.000 ραντεβού», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν το πρωί από τον υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, κάλεσε όλο τον πληθυσμό να κάνει τα διαγνωστικά αυτά τεστ, τα οποία θα διατεθούν δωρεάν για δύο βδομάδες πριν και μετά τις γιορτές, και επίσης να ελέγχονται με τέτοια τεστ όλοι, προτού να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση τις ημέρες των εορτών.

Η ίδια προέβλεψε ότι είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα να δούμε αύξηση των κρουσμάτων, «η οποία όμως δεν θα μας ανησυχεί, καθώς θα ξέρουμε ότι αυτό θα συμβεί, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάνει το self test».

«Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη»

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πολλές, παρά την σταθεροποίηση στα κρούσματα, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, οι εισαγωγές είναι πολλές», είπε και ανέφερε ότι στη βόρεια Ελλάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπερβαίνουν πλέον τον εαυτό τους.

Έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, πιθανότατα θα δούμε κι άλλα τέτοια κρούσματα. Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, υπό παρακολούθησή στο σπίτι του. Μάλλον το εμβόλιο καλύπτει την Όμικρον», τόνισε.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Γκάγκα διαβεβαίωσε ότι «οι ΜΕΘ στην Αθήνα είναι καλά στελεχωμένες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Γκάγκα είπε ότι το θέμα της υποχρεωτικότητας δεν έχει συζητηθεί για άλλες ομάδες πληθυσμού. «Υποχρεωτικότητα στους άνω των 60, έγινε για την δική τους ασφάλεια, γιατί αυτοί είναι που κυρίως κινδυνεύουν», ξεκαθάρισε.

«Η Δέλτα υποχωρεί έναντι της Όμικρον»

Παρότι στην χώρα μας καταγράφηκε σημαντική μείωση στις συνολικές διαγνώσεις κορονοϊού, η οποία αγγίζει το 9%, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση 4% στους θανάτους και 8% σε όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, είπε απόψε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την αποψινή ενημέρωση.

Αναφερόμενος στην παραλλαγή Όμικρον, είπε ότι αυτή «παρουσιάζει εκθετική αύξηση στην νότια Αφρική όπου και εντοπίστηκε» και εμμέσως πλην σαφώς προέβλεψε ότι θα είναι η παραλλαγή η οποία θα επικρατήσει της Δέλτα.

Όπως συμπλήρωσε, απ’ ό,τι τουλάχιστον είναι γνωστό μέχρι σήμερα, πρόκειται για «ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η μετάλλαξη Όμικρον οδηγεί πλέον το νέο επιδημιολογικό κύμα και δεν φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη νοσηρότητα από την μετάλλαξη Δέλτα.

Το βίντεο της ενημέρωσης