Skip to main content

Κορωνοϊός: Η σύγκριση της Ελλάδας με Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία

Κατά τη σημερινή του ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε γραφήματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και στις τρεις χώρες.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα άλλων χωρών, τονίζοντας: «Ας ληφθεί από όλους μας σοβαρά υπόψη».

Όπως εξήγησε, η Γαλλία, για παράδειγμα, μια προηγμένη Ευρωπαϊκή χώρα, με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως.

«Αναλογικά, δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της, η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως. Όμως, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως».

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε γραφήματα, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα στη διαχείριση της κρίσης του.

Όπως είπε συγκεκριμένα, «η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων. Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση προκειμένου να την βελτιώσουμε».



Και πρόσθεσε: «Γιατί η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά. Και η στρατηγική μας απέναντι στον κορωνοϊό, για να είναι αποτελεσματική, είναι επίσης δυναμική, και καθορίζεται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Από τον Ιούλιο και κυρίως από τις αρχές Αυγούστου και μετά, παίρνουμε πρόσθετα μέτρα, είτε τοπικού χαρακτήρα, είτε οριζόντια. Παρά τα μέτρα αυτά, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σ’ ένα μεγάλο ύψος, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στην Αττική.

Είναι κατά συνέπεια επιτακτική ανάγκη να τηρούμε όλοι τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή μας. Τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, προστατεύουμε κατ’ αρχήν τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας. Προστατεύουμε ταυτόχρονα τη δουλειά μας.

Τον τζίρο της επιχείρησης που δουλεύουμε, δηλαδή το εισόδημά μας. Τους συναδέλφους μας, με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Ενώ προσφέρουμε και στους δικούς μας ανθρώπους, που μας περιμένουν όταν γυρνάμε στο σπίτι - τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους γονείς και τα παιδιά μας.

Προκειμένου να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν και στην οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζουμε όλοι, σχολαστικά, τα μέτρα που επιδεικνύουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία».