Skip to main content

Κορωνοϊός: Ιάπωνας βρέθηκε θετικός αφού επισκέφθηκε τη Χαβάη

Ο ασθενής και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το νησί του Μάουι από τις 28/01 έως τις 03/02 και στη συνέχεια ταξίδεψαν στο Ουάχου της Χαβάης

Οι υγειονομικές αρχές της Χαβάης ξεκίνησαν έρευνα αναζητώντας οποιοδήποτε είχε στενή επαφή με τον Ιάπωνα τουρίστα που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

 

Το κρούσμα αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου στη Χονολουλού από τον κυβερνήτη Ντέιβιντ Ίγκε και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των κρατικών υπηρεσιών υγείας, που δήλωσαν πως ο άνδρας εκτιμάται ότι είχε μολυνθεί στην Ιαπωνία πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για τη Χαβάη. Η υπόθεση αυτή βασίζεται στην περίοδο επώασης των 14 ημερών του ιού και στο γεγονός ότι ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα ενώ βρισκόταν λιγότερο από μία εβδομάδα στη Χαβάη, εξήγησαν οι κρατικοί αξιωματούχοι.

Ο ασθενής και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το νησί του Μάουι από τις 28/01 έως τις 03/02 και στη συνέχεια ταξίδεψαν στο Ουάχου, όπου έμειναν έως τις 07/02 όταν και πέταξαν πίσω για την πατρίδα τους. Ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα παρόμοια με αυτά ενός απλού κρυολογήματος χωρίς όμως πυρετό όταν έφθασε στο Ουάχου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της πολιτείας Δρ. Μπρους Άντερσον, όταν ο άνδρας επέστρεψε στην Ιαπωνία, η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και διενεργήθηκαν οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό αφού πήγε στο νοσοκομείο.

«Πράγματι πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια σοβαρή ανησυχία και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το σενάριο αυτό είναι ακριβώς για το οποίο προετοιμαζόμαστε και είμαστε έτοιμοι για αυτό», δήλωσε ο κυβερνήτης. Η πλέον επείγουσα ενέργεια είναι να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν τα άτομα που είχαν σε στενή επαφή στον ίδιο χώρο με τον Ιάπωνα αφού άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα στο Ουάχου της Χαβάης, δήλωσε η Δρ. Σάρα Παρκ, η επικεφαλής επιδημιολόγος της πολιτείας.

Συνεχίζει να υπάρχει, ωστόσο, ασάφεια για το ακριβές δρομολόγιο του ταξιδιού του Ιάπωνα, δήλωσε ο Δρ. Άντερσον, προσθέτοντας ότι ο άνδρας ζήτησε ιατρική βοήθεια μόνο αφού επέστρεψε στην Ιαπωνία.