Skip to main content

Κορωνοϊός - Κατερίνη: Συνεργασία με το ΑΠΘ για τον έλεγχο των λυμάτων

Τα δείγματα από τον βιολογικό σταθμό της Κατερίνης θα λαμβάνονται και θα αξιολογούνται δύο φορές την εβδομάδα από διεπιστημονική ομάδα του ιδρύματος

Τον συστηματικό έλεγχο των λυμάτων του βιολογικού σταθμού για την ανίχνευση του φορτίου του ιού SARS-CoV-2 ξεκινά ο δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που εδρεύει στην πόλη, την οποία υιοθέτησε η διοίκηση του δήμου, έτσι ώστε να ελέγχεται σε τακτική βάση η διασπορά του ιού και ακολούθως να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα δείγματα από τον βιολογικό σταθμό της Κατερίνης θα λαμβάνονται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας και θα αξιολογούνται από διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές από το εργαστήριο Φαρμακολογίας του τμήματος Φαρμακευτικής και τα εργαστήρια Βιολογίας Ανάπτυξης και Γενικής Μικροβιολογίας του τμήματος Βιολογίας. Ήδη, μάλιστα, έχουν ληφθεί τα πρώτα δείγματα και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Η πρόταση έπεσε στο τραπέζι πριν από περίπου ενάμιση μήνα, διάστημα κατά το οποίο η Κατερίνη παρουσίασε πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και υλοποιείται παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά.

«Περάσαμε ένα το διάστημα που είχαμε φτάσει πρώτοι σε κρούσματα και είπαμε να παρακολουθούμε την κατάσταση μέσω των λυμάτων, ώστε να ενημερώνουμε το υπουργείο και τον ΕΟΔΥ για το πού βρισκόμαστε. Εμείς θα στέλνουμε τα λύματα και δύο φορές την εβδομάδα θα ελέγχονται. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, έτσι ώστε, αν δούμε ότι υπάρχει υψηλό φορτίο στα λύματα, να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, διευκρινίζοντας πάντως ότι πλέον η επιβάρυνση είναι μικρή και αυτό φαίνεται και στα κρούσματα, που πλέον είναι πολύ λίγα σε καθημερινή βάση.

Αυξάνονται οι συνεργασίες του ΑΠΘ

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ανέφερε στη Voria.gr ότι πολλοί δήμοι ζητούν τη συνδρομή του πανεπιστημίου, έτσι ώστε να παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού στην περιοχή τους. «Ξέρουν ότι αυτό γίνεται αξιόπιστα από τη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, γι’ αυτό ο δήμος Κατερίνης, όπως και άλλοι δήμοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε- ζήτησε τη συνδρομή μας, ώστε να διαπιστώσει εάν είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής. Το πανεπιστήμιο και η επιστημονική κοινότητα αυτόν τον ρόλο έχει», τόνισε, επισημαίνοντας, πάντως, ότι με την υπάρχουσα υποδομή το ΑΠΘ προφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλη την Ελλάδα.

Η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ που θα αξιολογεί τα δείγματα από τον βιολογικό σταθμό της Κατερίνης δεν είναι ίδια με αυτήν που ελέγχει τα λύματα της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει συνεργασία κυρίως με δήμους της Νότιας Ελλάδας. «Όταν ξεκινήσαμε είχαμε κυρίως αιτήματα από τη Νότια Ελλάδα. Η Βόρεια Ελλάδα ξύπνησε όταν τα νούμερα ανέβηκαν», εξήγησε στη Voria.gr ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες εξαιτίας του οικονομικού κόστους που απαιτείται για την πληρωμή του προσωπικού και του εξοπλισμού. «Για να πάμε σε περισσότερα μέρη θα πρέπει να πάρουμε περισσότερα μηχανήματα, αφού τα δικά μας είναι σε κορεσμό. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα PCR της Ιατρικής, γιατί δεν μπορούμε να τους βάλουμε λύματα, κάθε δείγμα από τα οποία έχει χιλιάδες μικρόβια. Αυτό μας περιορίζει αφάνταστα στους μοριακούς ανιχνευτές. Πρέπει να έχουμε εξοπλισμό ειδικά για τα λύματα», τόνισε ο κ. Καραπάντσιος.