Skip to main content

Κορωνοϊός: Καθαρά αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης

Την τελευταία εβδομάδα, τέσσερις περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, παρουσίασαν αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων.

Καθαρά αυξητικές τάσεις, της τάξης του +36%, παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Kαθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στον Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%).  Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%). Τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Η τιμή της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικο φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο.