Skip to main content

Κορωνοϊός: Καθολική χρήση μάσκας προτείνει η Γαλλική Ακαδημία Γιατρών

«Άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με τον κορωνοϊό και βρίσκονται στην περίοδο της επώασης ή ασυμπτωματικοί ασθενείς , μπορούν να μεταδώσουν τον ιό».

Μετά από σειρά επιστημόνων, αλλά και κυβερνήσεων κρατών που θεωρούν επιβεβλημένη τη γενικευμένη χρήση μάσκας από τους πολίτες, ως προφύλαξη ενάντια στον κορωνοϊό, και η γαλλική Ακαδημία ιατρών, προχωρά στην ίδια σύσταση.

Με ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η Ακαδημία θεωρεί πως άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με τον κορωνοϊό και βρίσκονται στην περίοδο της επώασης ή ασυμπτωματικοί ασθενείς Covid-19, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

«Έχει διαπιστωθεί πως άτομα σε περίοδο επώασης ή ενώ νοσούν χωρίς συμπτώματα εκκρίνουν τον ιό και συμβάλλουν στη μετάδοση της μόλυνσης» σημειώνει η Ακαδημία και συνεχίζει: «Σε αυτό το πλαίσιο στη Γαλλία, η γενική χρήση μάσκας από τον πληθυσμό θα συνιστούσε μια λογική προσθήκη στα μέτρα προφύλαξης που βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή».

Η Ακαδημία της Γαλλίας αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού υλικού για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, σημειώνει πως οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν σε εναλλακτικές προκειμένου να καλύπτουν αποτελεσματικά στόμα και μύτη κατά την έξοδό τους.

«Η ιατρική ακαδημία προτείνει πρακτικές συμβουλές για την παρασκευή μια μάσκας να επικοινωνηθούν μαζικά στον πληθυσμό. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή κάποιας εναλλακτικής από το κοινό θα πρέπει να διατηρηθεί πέραν των 14 ημερών που προβλέπεται σήμερα σε περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει συμπτώματα» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ακαδημία δίνει μάλιστα και ένα βίντεο Γάλλου γιατρού, ο οποίος δείχνει στους πολίτες πώς να φτιάξουν μια αυτοσχέδια μάσκα από μια απλή χαρτοπετσέτα, προκειμένου να μπορούν να προστατευθούν από τη μετάδοση του κορωνοϊού κατά την έξοδό τους από το σπίτι.