Skip to main content

Κορωνοϊός: Κλείνουν μέχρι τέλος Απριλίου όλα τα ξενοδοχεία της χώρας

Κλείνουν τα ξενοδοχεία . Θα λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου με απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται υποχρεούται να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα και πριν την λήψη της σχετικής απόφασης, διψήφιος ήταν ο αριθμός των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης που...κατέβασαν ρολά καθώς ο κορωνοϊός χτυπά ανελέητα τον τουρισμό, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Τα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη που κατέβασαν ρολά μέχρι να περάσει ο συναγερμός που έχει σημάνει ο φονικός ιός, αυξάνονταν μέρα με τη μέρα και αυτό γιατί όσα συνεχίζουν να λειτουργούν η πληρότητα τους δεν ξεπερνά τα 2-3 δωμάτια σε κάθε μονάδα.

Την ίδια ώρα, οι απολύσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα, όταν ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνιση του στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι του κλάδου που εργάζονται, πλέον, με ελαστικές μορφές εργασίας (μειωμένο ωράριο, εκ περιτροπής εργασία κλπ).

«Οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Κάθε ξενοδοχείο μπορεί να έχει πελάτες σε δυο τρία δωμάτια. Πρόκειται για περιπτώσεις ατόμων που έπρεπε να έρθουν οπωσδήποτε στη Θεσσαλονίκη, πχ έχουν κάποιο συγγενικό πρόσωπο στο νοσοκομείο» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ´Ενωσης Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος επισημαίνοντας πως το προηγούμενο διάστημα και πριν την ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων έγιναν κάποιες λίγες απολύσεις σε ξενοδοχεία της πόλης, σε άλλες περιπτώσεις ήταν συμβάσεις που έληγαν και δεν ανανεώθηκαν, ενώ αρκετοί είναι και οι ξενοδόχοι που προσχώρησαν σε μετατροπή των συμβάσεων.

Τι λένε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Για δεκάδες απολύσεις με το ξέσπασμα του κορωνοϊού, αλλά και υποχρεωτικές άδειες εργαζομένων καθώς και βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις τους,  κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας,Χαλκιδικής, Κυριάκος Τσιαούσης επισημαίνοντας πως οι εργοδότες θέλουν να μετακυλίσουν το κόστος στους εργαζόμενους. Παράλληλα όσοι συνέχιζαν να εργάζονται, όπως επισημαίνει, εκτίθενται σε κίνδυνο καθώς, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν τους δίνονται από τους εργοδότες τους, μάσκες και γάντια, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ίδιοι να τα προμηθεύονται.

Θα χρειάζονται συνεχώς μέτρα

Βρισκόμαστε σε έναν ασύμμετρο πόλεμο λέει μιλώντας στη voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και προεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως όλοι πρέπει να λειτουργούμε συντεταγμένα. «Θα χρειάζονται συνεχή μέτρα για να βγούμε και από αυτή την κρίση στο ξέφωτο» αναφέρει ο κ. Τάσιος επισημαίνοντας πως για τα ξενοδοχεία μέχρι και το Σεπτέμβριο δεν υπήρχαν κρατήσεις.