Skip to main content

Κοζάνη: Διπλό χτύπημα στην τοπική οικονομία - SOS εκπέμπουν οι επιχειρήσεις

Έκτακτες επιχορηγήσεις και απαλλαγές για τους επιχειρηματίες ζητούν οι δήμοι της περιοχής που πλήττονται από κορωνοϊό και απολιγνιτοποίηση

Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της Κοζάνης εκπέμπουν οι δήμοι της περιφερειακής ενότητας, της μίας από τις δέκα κόκκινες περιοχές της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η Κοζάνη, στην οποία εξακολουθούν να ισχύουν τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, βρίσκεται σε καθεστώς lockdown για συνολικό διάστημα περίπου τριών μηνών από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην τοπική οικονομία, που έτσι κι αλλιώς έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης.

Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, επισημαίνοντας ότι εκτός από την κρίση της πανδημίας η τοπική οικονομία ήδη βιώνει ήδη τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης.

«Η απολιγνιτοποίηση υφίσταται, απλώς εξελίσσεται επί το δυσμενέστερο μέρα με τη μέρα. Κι έρχεται το παρατεταμένο lockdown και επιδεινώνει την κατάσταση. Ο κόσμος υποφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Ο κ. Μαλούτας επισήμανε ότι εγκρίθηκε μεν το σχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει τα αναπτυξιακά μέτρα. «Θα πρέπει άμεσα να κατασταλάξει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως στα θέματα που σχετίζονται με τα κίνητρα για τις επενδύσεις. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να πάρει απόφαση για μεγάλη επένδυση όταν δεν είναι γνωστό τι ισχύει», τόνισε.

Εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη λήψη δέσμης μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

• επέκταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ ώστε να περιληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι.
• αναστολή και παράταση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία για όσο διάστημα η Π.Ε. Κοζάνης βρίσκεται και θα βρίσκεται υπό καθεστώς περιστολής των οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και την επιστροφή ύψους έως 75% του τζίρου που χάθηκε αναλογικά, κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις βρισκόταν σε αναστολή, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
• παράταση των μέτρων αναστολής πληρωμών αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) τα οποία λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, έτσι ώστε να περιλάβει και το διάστημα του 2021.
• παροχή κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου έως 5 έτη για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέσω της σχετική δράσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ύψους 5.000€ έως 50.000€, ώστε να εξασφαλιστεί η ρευστότητά τους, καθώς και παροχή εγγύησης του συνολικού ύψους των δανείων αυτών.
• διεύρυνση του προγράμματος επιδότησης και των υφιστάμενων εργαζομένων με κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους από όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από την πανδημία.
• η υποχρεωτική μείωση ενοικίου να ανέλθει σε ποσοστό 80% και να περιλαμβάνει και τα δημοτικά ακίνητα.
• απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας όλων των επαγγελματικών οχημάτων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.
• εισαγωγή νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 120 δόσεις, η οποία θα καλύπτει όλη τη διάρκεια του lockdown.
• απαλλαγή όσων επιχειρήσεων βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας από το Μάρτιο του 2020 από την καταβολή δημοτικών τελών καθώς και από το τέλος ΕΡΤ για το ίδιο διάστημα.
• ενίσχυση με τη μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, όλων των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του πολιτισμού, του τουρισμού και της εστίασης, και αναμένεται να πληγούν για δεύτερη συνεχή χρονιά από τη ματαίωση της Κοζανίτικης Αποκριάς του 2021.

Φόβοι για νέα λουκέτα στην αγορά

Ανάλογο αίτημα έχει υποβάλει στην κυβέρνηση από κοινού με τον εμπορικό σύλλογο της περιοχής και ο δήμος Εορδαίας, ο οποίος επίσης έχει σημαντική οικονομική αιμορραγία εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης. Σε κοινή επιστολή αναφέρεται ότι τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης και είναι απόλυτη αναγκαιότητα η λήψη δέσμης μέτρων, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι παρατεταμένα πληττόμενες επιχειρήσεις και ζητούν:

• επιστροφή του 75% του τζίρου των επιχειρήσεων για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, με βάση το έτος 2019.
• άμεσο άνοιγμα της πλατφόρμας κατάθεσης αιτήσεων για την (5η) επιστρεπτέα προκαταβολή.
• αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.
• επέκταση του μέτρου μετάθεσης πληρωμής επιταγών κατά 75 ημέρες.

Μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς επισήμανε ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής είναι στα κάγκελα, εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στα μέτρα. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πολλοί έκαναν προμήθειες, προκειμένου να λειτουργήσουν με click away, το οποίο όμως ίσχυσε τελικά μόλις για τρεις μέρες, με αποτέλεσμα να μείνουν στα ράφια τα προϊόντα.

«Ήδη πολλοί επιχειρηματίες έχουν κάνει παύση των δραστηριοτήτων τους. Δεν ξέρω πόσες επιχειρήσεις τελικά θα ανοίξουν όταν αρθεί το lockdown και πόσες από αυτές θα παραμείνουν ανοιχτές», τόνισε ο δήμαρχος.

Επιπλέον αποζημιώσεις για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ζητήσει και ο δήμος Βοΐου, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκονται η Δαμασκηνιά και η Δραγασιά, τα πρώτα δύο χωριά της Ελλάδας όπου επιβλήθηκε αυστηρή καραντίνα στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής, ήδη βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να βρεθεί λύση για την επιβίωση των επιχειρήσεων.