Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Έχασαν 95% του τζίρου λόγω κορωνοϊού - Μένουν εκτός μέτρων

Επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μείωση τζίρου έως και 95%- Ζητούν οι ΚΑΔ που ανήκουν να ενταχθούν στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε.

Με την αγωνία για το ποιες και πόσο σοβαρές θα είναι τελικά οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, που δείχνει ολοένα και περισσότερο τα δόντια του στη χώρα μας, ζουν εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη, που βλέπουν τους τζίρους τους να διολισθαίνουν μέρα με τη μέρα, κατρακυλώντας ακόμη και κατά 95%.

Ο λόγος για παραγωγικές επιχειρήσεις, αλλά και παροχής υπηρεσιών, που συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά μένουν εκτός των μέτρων ελάφρυνσης ως πληττόμενοι από τον κορωνοϊό καθώς δεν ανήκουν στους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή.

Ωστόσο, όπως εξηγούν μιλώντας στη Voria.gr επιχειρηματίες, οι εταιρείες που τροφοδοτούσαν είτε έχουν κατεβάσει ρολά με κυβερνητική απόφαση, είτε είναι επιχειρήσεις που υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να μην προχωρούν σε παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ιδιαίτερα δυναμικής εταιρείας «Ιωάννου Ζαχαροπλαστική» που απασχολεί 50 εργαζόμενους. Όπως εξηγεί o Μιχάλης Ιωάννου εξαιτίας του κορωνοϊού βλέπει το τζίρο της επιχείρησης του να καταγράφει συρρίκνωση κατά 90% έως 95%.

Όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου η εταιρεία του απευθύνεται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κυλικεία, καφέ, αίθουσες γάμου, κατασκηνώσεις που έχουν κλείσει και σε ζαχαροπλαστεία και πρατήρια άρτου που έχουν σημαντικά μειωμένη καταναλωτική κίνηση.

«Η εταιρεία μου δεν ανήκει στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, που ανακοινώθηκαν πως πλήττονται από τον κορωνοϊό, ωστόσο στον δικό μου ΚΑΔ μπορεί να ανήκουν, για παράδειγμα, σοκολατοβιομηχανίες που συνεργάζονται με σούπερ μάρκετ και να έχουν ακόμη και αύξηση τζίρου, κάτι που όμως δεν συμβαίνει για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου» τονίζει  χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου υπογραμμίζοντας πως η επιχείρηση του λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας (δύο - τρία άτομα) για να εξυπηρετήσει τις ελάχιστες παραγγελίες που έχει και δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα των δύο χεριών.

Πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα με τους ΚΑΔ

«Το θέμα με τους ΚΑΔ θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα από την κυβέρνηση. Άλλωστε πανευρωπαϊκά το κριτήριο επιλογής για την ένταξη των επιχειρήσεων σε μέτρα στήριξης δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ, αλλά τα οικονομικά στοιχεία της κάθε επιχείρησης» λέει ο κ. Ιωάννου.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για παραγωγική εταιρεία, με αντικείμενο αποκλειστικά σνακ υγιεινής διατροφής, όπως την περιγράφει ο ιδιοκτήτης της.

«Ο κύριος ΚΑΔ μας, μάς κατατάσσει σε κλάδο επιχειρήσεων που αφορούν την αρτοποιία. Το πελατολόγιο μας όμως, δεν αφορά supermarket, πρατήρια άρτου και φούρνους. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που προμηθεύουμε με τα προϊόντα μας έχουν κλείσει και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση κατά 90% του τζίρου μας, κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα» αναφέρει ο  επιχειρηματίας υπογραμμίζοντας πως κάποιες μεταφορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμίας εξυπηρέτησης ακόμα και των ανοιχτών καταστημάτων.

«Ουσιαστικά η επιχείρηση μας έχει αναστείλει τη λειτουργία της καθώς δεν υπάρχει λόγος να λειτουργήσει η παραγωγή της. Από τη στιγμή που η επιχείρηση μας δεν εντάσσεται στις πληττόμενες υποχρεούται να πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς το δημόσιο, τους εργαζομένους της (μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές, δώρο Πάσχα) και όλα τα λειτουργικά της κόστη στο ακέραιο και χωρίς καμία χρονική ευελιξία πληρωμής αυτών παρά την πλήρη και ουσιαστική αναστολή λειτουργίας της. Δυστυχώς το κράτος μας υποχρεώνει και μας αναγκάζει να προβούμε σε περικοπές και απολύσεις ακολουθώντας τους νόμους της αγοράς» καταλήγει ο ίδιος επιχειρηματίας.

Σχεδόν πανομοιότυπη όπως είχε αναδείξει με θέμα η Voria. gr, είναι και η περίπτωση εταιρείας παραγωγής πιτών, αλλά και επιχειρήσεων κρεάτων και σαλατών, καθώς και αρτοποιών και ζαχαροπλαστείων που τροφοδοτούν εστιατόρια και ξενοδοχεία που έχουν βάλει λουκέτο μετά από την κυβερνητική απόφαση.

Μάλιστα σε έγγραφο της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας κάνει λόγο για μείωση του τζίρου κατά 70%. «Για τις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με κυβερνητική απόφαση έχουν ληφθεί μέτρα, τα οποία ζητούμε με την παρούσα να επεκταθούν και στις δικές μας επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανέστατα υπολειτουργούν και  πλήττονται από τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας» αναφέρεται στην επιστολή.   

Ζοφερή είναι η κατάσταση και σε επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο είναι εξαγωγικές, καθώς εταιρείες του εξωτερικού με τις οποίες συνεργάζονται έχουν κλείσει εξαιτίας του κορωνοϊού. Το αποτέλεσμα είναι παραγγελίες να αναστέλλονται και η παραγωγή τους να μένει στα αζήτητα.  

Απογοητευτική η εικόνα και στην παροχή υπηρεσιών

Την ένταξη των υδραυλικών στη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν ζητά με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας. Στην επιστολή αναφέρεται πως ο τζίρος έχει μειωθεί κατά 80% έναντι του πρόσφατου παρελθόντος.

Την ανάγκη να ενταχθεί στη δέσμη μέτρων για τις πληττόμενες, από τον κορωνοϊό, επιχειρήσεις και το επάγγελμα του μεσίτη επισημαίνει και ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Γεωργάκος.

«Η ζήτηση για ακίνητα είναι μηδενική, άλλωστε υπό το άγχος της εξάπλωσης του ιού, ποιος θα μπει στη διαδικασία να κάνει ραντεβού με μεσίτη; Για ποιο λόγο να συνεχίζουμε να λειτουργούμε; Θα πρέπει να ενταχθούμε και εμείς στα μέτρα που ανακοινώθηκαν» καταλήγει ο κ. Γεωργάκος.  

Ισχυρό πλήγμα όμως έχουν δεχθεί κι οι εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ασφαλείας, Παναγιώτης Παππάς, μιλώντας στη Voria.gr αναφέρει πως υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές καθώς πολλά καταστήματα στα οποία απασχολούνταν το προσωπικό ασφαλείας έχουν κλείσει ενώ ακόμα και πολλοί δημόσιοι φορείς λειτουργούν με μειωμένο ωράριο. Όπως τονίζει ο κ. Παππάς, παρότι το προσωπικό ασφαλείας συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή φυλάσσοντας κάποιους δημόσιους χώρους υψηλής σημασίας, όπως νοσοκομεία και αεροδρόμια και παρότι ο κλάδος έχει πληγεί σημαντικά οικονομικά από την παύση λειτουργίας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, δεν εντάσσεται στους ΚΑΔ που θα λάβουν τα μέτρα στήριξης.