Skip to main content

Κορωνοϊός: Ο αριθμός κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη θυμίζει τέλος Οκτωβρίου

O Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη έχει πλησιάσει σε αριθμό κρουσμάτων ίδια με αυτή που είχε στα τέλη του Οκτώβρη.

Για συνεχή αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοιού στην επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, έκανε λόγο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα, τονίζοντας πως συγχρόνως αυξήθηκε η πίεση στο σύστημα υγείας.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κος Μαγιορκίνης ανέφερε πως όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων έχει πλησιάσει σε εικόνα ίδια με αυτή που είχε στα τέλη του Οκτώβρη.

Συγκεκριμένα οι νέες διαγνώσεις έχουν αύξηση σε ποσοστό μικρότερο του 20% ενώ η αντίστοιχη αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα άγγιζε το 40%.

Η πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς εντός της επόμενης εβδομάδας, υποστήριξε επισημαίνοντας ωστόσο πως σε αυτή τη φάση οι μελλοντικές εκτιμήσεις για την πορεία του ιού εκεί είναι καλύτερες από αυτές για την Αττική.

Σε κάθε περίπτωση τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πιθανής σταθεροποίησης και μείωσης του RT εντούτοις η εικόνα είναι εξαιρετικά, εύθραυστη, όπως τόνισε, και θα δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν, για πιο έγκυρες εκτιμήσεις, από την ερχόμενη Τετάρτη- Πέμπτη.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως οι μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα σε ποσοστό περίπου 15% και ο αριθμός νέων εισαγωγών με νόσο COVID 19 αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο των 400 ανά ημέρα.

Παράλληλα τόνισε πως οι αυξημένες εισαγωγές θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων.

Όπως εξήγησε η επιδημία στην Αττική συνέχισε να αυξάνεται αν και με βραδύτερο ρυθμό από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, έκανε λόγο για αύξηση των νέων διαγνώσεων σε ποσοστό 20%- 25% ενώ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν ενισχυμένος σε ποσοστό 35-40% σε σχέση με την πιο προηγούμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε πίεση στο σύστημα υγείας της Αττικής με τις εισαγωγές να φτάνουν τις 200 ανά ημέρα.

Αναφορικά με το ηλικιακό προφίλ των ασθενών, αυτό μένει σταθερό τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για ηλικίες 40-65 ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η ομάδα 18-39.

Η επίπτωση της νόσου στους άνω των 45 ετών παραμένει καλύτερη σε σχέση με το δεύτερο κύμα.

Συνολικά στην Ελλάδα, συνόψισε ο κος Μαγιορκίνης η επιδημία δείχνει σημάδια βραδείας επιβάρυνσης έχοντας πλέον όμως όλα τα χαρακτηριστικά του τρίτου κύματος το οποίο όμως σε σχέση με το δεύτερο έχει καλύτερο προφίλ νοσηρότητας.

Η έλευση του τρίτου κύματος έχει το μισό ρυθμό επέκτασης σε σχέση με το δεύτερο, εξήγησε.