Skip to main content

Κορωνοϊός: Επιχειρήσεις καταρρέουν αλλά μένουν εκτός μέτρων

Στους δευτερεύοντες ΚΑΔ τα προβλήματα. Η περίπτωση επιχείρησης στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, οι επιπτώσεις σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Προβλήματα και αδικίες συνεχίζουν να παρατηρούνται  με τα μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες, οι οποίοι ενώ πλήττονται, δεν τους δίνεται η δυνατότητα ένταξής τους στις ευνοϊκές διατάξεις.

Το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί κυρίως στους δευτερεύοντες ΚΑΔ, παρότι εξόφθαλμα οι επιχειρήσεις θίγονται και μάλιστα δραματικά από την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικές τόσο οι παρεμβάσεις των Επιμελητηρίων, όσο και των Σωματείων και Συλλόγων, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να στέλνονται και μεμονωμένα αιτήματα και επιστολές προς την πολιτική ηγεσία και τον πρωθυπουργό.

Σε μια από αυτές τις επιστολές, εταιρία εμπορίας κάρβουνου, που κύριοι πελάτες της είναι τα εστιατόρια, τα ψητοπωλεία και άλλες επιχειρήσεις εστίασης, αναφέρει ότι έχει ουσιαστικά σχεδόν μηδενικό τζίρο, διότι όλα αυτά έχουν κλείσει από τις 14 Μαρτίου με εντολή της κυβέρνησης.

«Απευθυνόμαστε σε εσάς για να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας τόσο για το μέλλον της επιχείρησης μας όσο και των εργαζομένων μας. Είμαστε μια επιχείρηση που παράγει και εμπορεύεται ξυλοκάρβουνα από το 2003. Από τις 14 Μαρτίου 2020 που έχουν κλείσει τα εστιατόρια με διαταγή της κυβέρνησης, ο τζίρος της επιχείρησης έχει μειωθεί σημαντικά. Αναμένουμε ότι ο τζίρος της επιχείρησης θα μειωθεί κατά πολύ περισσότερο το μήνα Απρίλιο , εφόσον συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19. Με περισσότερα από 10 άτομα προσωπικό και υποχρεώσεις να 'τρέχουν' θεωρούμε άδικο να μην μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα ενίσχυσης από το κράτος λόγω του ότι ο κύριος ΚΑΔ της επιχείρησης μας 'ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΑΝΘΡΑΚΑ, ΚΑΥΣΙΜΟΥ' δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των επιχειρήσεων που θα λάβουν τις ενισχύσεις. Παρόλα αυτά στη λίστα συμπεριλαμβάνεται ο δευτερεύων ΚΑΔ της επιχείρησης 'ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΑΝΘΡΑΚΑ'. Το σύστημα δυστυχώς δεν δέχεται την ένταξη της επιχείρησης στις πληγείσες», αναφέρεται στη σχετική επιστολή, με αποδέκτη το γραφείο του πρωθυπουργού.

Αντίστοιχο πρόβλημα υφίσταται και με άλλες επιχειρήσεις σε αρκετούς άλλους τομείς, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες να είναι συνεχείς.

Όπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, «συμβαίνει κάτι ανάλογο με τις διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων (ΙΚΕ κτλ.), που είχαν εξαιρεθεί από την κυβέρνηση. Για ορισμένους ίσως είναι λεπτομέρειες, πλην όμως υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες δεν είναι μικρές και απασχολούν πάρα πολλούς εργαζόμενους. Τόσο ο επιχειρηματίας, όσο και ο εργαζόμενος μένουν ακάλυπτοι και οφείλουν τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης να μεριμνήσουν, προκειμένου να δοθούν εγκαίρως λύσεις. Αυτή η κατάσταση στραγγαλίζει κυριολεκτικά επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να στηριχθεί όλος ο κόσμος που πλήττεται άμεσα από την κρίση. Μπορεί να μοιάζουν περιπτωσιολογικές αυτές οι προσεγγίσεις, όμως αν κάποιος δει τη συνολική εικόνα τα πράγματα μόνον έτσι δεν είναι. Δε μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για πολλά ανάλογα παραδείγματα».

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, από το Σταυρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνέταξε και απέστειλε την επιστολή στο γραφείο πρωθυπουργού: «Όπως είναι αυτονόητο, με κλειστά τα εστιατόρια δεν μπορούμε να έχουμε πωλήσεις ξυλοκάρβουνου, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι είναι άδικο για εμάς και το προσωπικό της επιχείρησης, αφού όλα τα χρόνια της δραστηριότητας της επιχείρησης είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας έναντι του κράτους αλλά και έναντι των ιδιωτών. Αναμένουμε λοιπόν να εξετάσετε το αίτημα μας άμεσα».