Skip to main content

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα - Κλείνουν τα σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή

Κλείνει το μεθοριακό φυλάκιο Κρυσταλλοπηγής, ανοιχτές παραμένουν οι πύλες Κακαβιάς, Ευζώνων, Προμαχώνα - Μόνο φορτηγά από Νυμφαία

Πρόσθετα μέτρα και εντατικοποίηση ελέγχων στη Βόρεια Ελλάδα, στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως διευκρίνισε, αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου, από αύριο Παρασκευή στις 6 το πρωί κλείνει το μεθοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής. Στα Βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.

«Έως τώρα τα τεστ διεξάγονταν δειγματοληπτικά, κάλυπταν περίπου 2 στους 3 που έρχονταν στη χώρα από χερσαία σύνορα. Πλέον, θα καλύπτουμε το 100%, όλους όσοι μπαίνουν», είπε ο κ. Πέτσας.

«Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε το ίδιο στα αεροδρόμια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα», διευκρίνισε.

Εντατικότεροι έλεγχοι σε μετακινήσεις και εργασία στη Β. Ελλάδα

Δεύτερον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Συγκεκριμένα ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

«Κρίσιμη η κατάσταση, πολύ χαλαρή συμπεριφορά σε πολλές περιοχές»

«Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση και στη χώρα μας. Τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ έδειξαν ότι οι δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν αναλογιστούμε ότι είμαστε σε καθεστώς lockdown για εβδομάδες», ανέφερε. 

Και πρόσθεσε: «Αυτό αποδεικνύει ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές επιδεικνύουν πολύ πιο χαλαρή συμπεριφορά από ό,τι επιβάλλουν οι συνθήκες. Η χαλαρή συμπεριφορά, όλων μας, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε καθυστέρηση της οριζόντιας άρσης του lockdown».

Απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, λέγοντας: «Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας να σώσουν ζωές. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, για να μην καθυστερεί το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Ας τηρήσουμε τα μέτρα, μένοντας σπίτι, για να μείνουμε ασφαλείς. Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων».

Προσθήκη νέων κλινών ΜΕΘ

Αναφερόμενος στο σύστημα Υγείας τόνισε πως συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ, ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -εάν χρειαστεί- κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους. «Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια», επισήμανε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Τώρα, ωστόσο, - μετά τις καθημερινές ανακοινώσεις για αποτελεσματικά εμβόλια - βλέπουμε μια αχτίδα φωτός. Ξέρουμε ότι θα φτάσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας. Όμως, μέχρι τότε, ας συνεχίσουμε την προσπάθεια. Πολλές φορές είπαμε και τώρα το επαναλαμβάνουμε πιο δυνατά ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», ανέφερε.