Skip to main content

Κορωνοϊός: Νέα μείωση 27% στα λύματα της Θεσσαλονίκης - Μικρή αύξηση στον Βόλο

Πτωτικές τάσεις στις πέντε από τις δέκα περιοχές που ελέγχει ο αρμόδιος φορέας παρατηρήθηκαν την τελευταία εβδομάδα - Αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε την τελευταία εβδομάδα (14 - 18 Ιουνίου) το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, την προαναφερόμενη περίοδο, παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο. Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στη Λάρισα (-50%), στην Ξάνθη (-45%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-34%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-27%) και στα Ιωάννινα (-27%). Οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Βόλο (+14%), με τα επίπεδα αυτού να παραμένουν σταθερά χαμηλά. Μείωση παρουσίασαν οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικούφορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Οι μεταβολές αυτές όμως, σημειώνει ο ΕΟΔΥ, δεν αξιολογούνται ποσοτικά λόγω των διακυμάνσεων και των χαμηλών τιμών του ιικού φορτίου. Στην Πάτρα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου και στην Αλεξανδρούπολη εξακολουθεί να μην είναι δυνατή η δειγματοληψία λόγω βλάβης των δειγματοληπτών και συνεπώς δεν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι την επιδιόρθωσή τους.