Skip to main content

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα νέα στοιχεία για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, μία τρίτη δόση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα για τη διάρκεια φυσικής ανοσίας αλλά και των εμβολίων.

Σε διευκρινίσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προχώρησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου «μόνο το Ισραήλ έχει αρχίσει να χορηγεί τρίτη δόση. Δεν ξέρω αν άλλο κράτος το οποίο έχει αρχίσει να τη χορηγεί».

«Έχουμε πει ότι το πότε θα χορηγηθεί μία τρίτη δόση θα εξαρτηθεί βασικά από τα δεδομένα που έχουμε για τη διάρκεια της ανοσίας και της φυσικής αλλά και των εμβολίων. Φαίνεται ότι για άτομα τα οποία δεν έχουν υποκείμενα, δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, η διάρκεια της ανοσίας ξεπερνά αυτό το εξάμηνο που είχε θεωρηθεί από την αρχή ως πιθανός χρόνος για να σκεφτεί κανείς για τρίτη δόση.  Επομένως, οι ομάδες οι οποίες με μελέτες αποδεικνύονται ότι θα χρειαστούν μια τρίτη δόση είναι όπως υπαινιχθήκατε οι ομάδες που είτε λόγω ηλικίας, λόγω επαγγέλματος ή νοσημάτων δεν έχουν την ανοσοανταπόκριση που περιμένουμε στους εμβολιασμούς», πρόσθεσε.

«Τα θέματα, η συλλογή όλων των δεδομένων, γίνεται και στη χώρα μας αλλά δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε τρίτη δόση, ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν εξ αρχής, μάλλον αρχικά σε αυτή τη δόση. Είναι, όμως, εμφανές ότι η προτεραιοποίηση περίπου που έγινε για τη χορήγηση των εμβολίων θα έχει μια ανάλογη φορά», συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενη σε όσους έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο χρειάστηκε να εμβολιαστούν, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και από το να μπεις στο νοσοκομείο.  Δεν προστατεύει 100% στο θέμα του να μολυνθείς από τον ιό, να παρουσιάσεις ήπια συμπτώματα ή να είσαι ασυμπτωματικός και να το μεταφέρεις».

«Όσο, λοιπόν, μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων τα οποία, παρά τον εμβολιασμό, μπορεί να νοσήσουν, ήπια όμως.  Σπάνια, σπάνια έχει παρατηρηθεί σε εμβολιασμένο άτομο και με δυο δόσεις βαριά νόσηση και πάντα υπάρχει υποκείμενο νόσημα το οποίο δικαιολογεί αυτή τη ευαλωτότητα του ατόμου», κατέληξε.