Skip to main content

Κορωνοϊός-ΠΝΠ: Κίνδυνος επιβίωσης για τα μικρά περιφερειακά φαρμακεία

Το μέλος του ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μ. Βολώνης, θεωρεί ότι είναι δύσκολο να αντέξουν τα φαρμακεία με μικρό τζίρο στις νέες ρυθμίσεις.

Τη διαμαρτυρία πολλών φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης προκαλεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα πληρώνεται ένα ποσοστό από αυτά που πρέπει να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί βάσει των τιμολογίων που προσκομίζουν.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν, τα μικρά φαρμακεία δεν θα αντέξουν οικονομικά να ανταπεξέλθουν.

Η αιτιολογία για την πληρωμή μόνο ενός ποσοστού των εκτελούμενων συνταγών είναι η αδυναμία διεξοδικού ελέγχου των τιμολογίων, λόγω κορωνοϊού και συνεπώς έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει: «Έως τις 31.5.2020, οι λογαριασμοί των ιδιωτικών φαρμακείων δύνανται να εκκαθαρίζονται, κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης, (α) με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, (β) σε ποσοστό μέχρι 80% του ποσού του τιμολογίου, (γ) χωρίς την αποστολή λογαριασμού με τα παραστατικά των συνταγών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».

Σε ανάρτησή του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Βολώνης, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «αποφάσισε να πληρώνει ένα ποσοστό από αυτά που δικαιούμαστε, γιατί δεν θα μπορεί να ελέγξει τα τιμολόγια διεξοδικά λόγω κορονοϊού και έλλειψης προσωπικού, θεωρώντας μας ουσιαστικά εκ των προτέρων και στο σύνολο μας, απατεώνες! Να σας πληροφορήσω ότι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων φαρμακείων έχει καθαρό κέρδος στο 10% των εκτελεσθέντων συνταγών , με συνέπεια η αποπληρωμή ποσοστού και όχι ολόκληρου του πόσου να αποτελεί οικονομική θηλειά για το 80% τουλάχιστον των συναδέλφων στην Ελλάδα. Στην ίδια ΠΝΠ επίσης αναφέρεται και η μεταβολή του ποσοστού αποπληρωμής κατά το δοκούν ( μάλλον εννοεί προς τα κάτω). Μια τέτοια πρακτική θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και αδυναμία αποπληρωμής φαρμακαποθηκών και φαρμακευτικών εταιριών από πλευράς φαρμακείων. Και εκεί ακριβώς ξεκινάει η αλυσιδωτή αντίδραση που φτάνει ως τους ασθενείς. Φαρμακεία δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα με μεγαλύτερη πίστωση, να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και μάλιστα σε μια περίοδο όπου τα 'δανεικά' φάρμακα αυξάνονται λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης εξαιτίας της πανδημίας που έχει παραλύσει το σύστημα υγείας».

Ο κ. Βολώνης τονίζει ότι δυσκολεύει η προμήθεια φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία και χαρακτηρίζει την απόφαση «παράλογη».

Ο ίδιος επισημαίνει πως τα φαρμακεία πωλούν κατά κόρον παρακεταμόλη μέσα στην κρίση του κορωνοϊού, αξίας 1,5 – 2,5 ευρώ και την ίδια ώρα δίνουν «δανεικά» φάρμακα σε ασθενείς, με αξία 15, 25 και 45 ευρώ, επισημαίνοντας πως είναι μύθος ότι αυτή την περίοδο τα φαρμακεία θησαυρίζουν.

«Με ευθύνη της κυβέρνησης , εν μέσω πανδημίας, ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι ευάλωτοι , δεν θα μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους από το φαρμακείο της γειτονιάς και στην ώρα τους λόγω οικονομικής ασφυξίας, με αποτέλεσμα να τριγυρνάνε από φαρμακείο σε φαρμακείο εκθέτοντας περαιτέρω τους εαυτούς τους στον κίνδυνο να μολυνθούν», σημειώνει.