Skip to main content

Κορωνοϊός: Πώς κηδεύονται τα θύματα, πόσες αποτεφρώσεις έγιναν

Στην περίπτωση των θυμάτων του κορωνοϊού, τα αυστηρά μέτρα τα οποία λαμβάνονται κατά την ταφή δυσκολεύουν αφάνταστα την αποσύνθεση της σορού.

Βλέποντας κανείς τις εκατόμβες των νεκρών από τον κορωνοϊό και τις στρατιές από φέρετρα σε Ιταλία, Ισπανία και πιθανότατα πολύ σύντομα σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, διερωτάται εύλογα, πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση όλων αυτών των θυμάτων. Τι θα απογίνουν όλες αυτές οι σοροί, πού θα ταφούν. Ευτυχώς, σε όλες αυτές τις χώρες επιτρέπεται εδώ και δεκαετίας, σε κάποιες μάλιστα και εκατονταετίες, η αποτέφρωση η οποία σε αυτή τη συγκυρία ίσως αποδειχθεί σωτήρια. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, τέτοιες εικόνες δεν έχουμε δει ακόμη και όλοι εύχονται να μην έρθουν.

Παρόλα αυτά, ήδη και στη χώρα μας είχαμε τις πρώτες αποτεφρώσεις θυμάτων του κορωνοϊού. Όπως είπε στην Voria.gr ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και μέλος του δ.σ. του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας «την περασμένη εβδομάδα είχαμε τρεις αποτεφρώσεις ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους εκ αιτίας της νόσου covid-19».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα προληπτικά μέτρα τα οποία λαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυξημένα και με βάση της οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. «Όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία αποτέφρωσης φοράνε γάντια και μάσκες τα οποία μετά την τελετή καταστρέφονται και αντικαθίστανται. Επιπλέον, η σορός του νεκρού είναι μέσα σε δύο πλαστικούς σάκους και το φέρετρο είναι κλεισμένο με σιλικόνη». Όλα αυτά, όπως εξηγεί ο κ. Αλακιώτης, γίνονται από τα γραφεία κηδειών.

Σημειώνει, επίσης, πως η αποτέφρωση γίνεται σε θερμοκρασίες από 800 έως 1.150 βαθμούς «αυτό σημαίνει ότι μετά την καύση οι συγγενείς παραλαμβάνουν ένα παντελώς αδρανές υλικό, απαλλαγμένο πλήρως από κάθε μικροβιακό ή ιικό φορτίο». Όπως αναφέρει ο κ. Αλακιώτης στις περιπτώσεις πανδημίας η αποτέφρωση λύνει πολλά προβλήματα. «Άλλωστε οι μολυσματικές ασθένειες ήταν οι αιτίες που καθιερώθηκε η αποτέφρωση στην Ευρώπη», σημειώνει.

Στην περίπτωση των θυμάτων του κορωνοϊού, τα αυστηρά μέτρα τα οποία λαμβάνονται κατά την ταφή (διπλός σάκος και ορισμένες φορές και μεταλλικά φέρετρα) δυσκολεύουν αφάνταστα την αποσύνθεση της σορού, για την οποία μπορεί να απαιτηθεί ακόμη και μια δεκαετία, αντί της τριετίας που τηρείται σε όλα τα νεκροταφεία των μεγάλων πόλων. Συνεπώς, το έτσι κι αλλιώς έντονο πρόβλημα υπερκορεσμού των κοιμητηρίων ενδεχομένως να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.

Έγιναν περίπου 500 αποτεφρώσεις

Το μοναδικό έως τώρα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί στη Ριτσώνα, συμπλήρωσε ήδη έξι μήνες λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Αλακιώτης, έγιναν περίπου 500 αποτεφρώσεις. «Κάνουμε περίπου 20 με 25 αποτεφρώσεις τη βδομάδα και η τάση είναι ελαφρά αυξητική». Σύμφωνα με τον ίδιο οι περισσότεροι είναι Έλληνες, χριστιανοί στο θρήσκευμα, αλλά και άθεοι. Υπήρξαν επίσης και αρκετοί αλλοδαποί οι οποίοι μένουν μόνιμα στην Ελλάδα αλλά και κάποιοι λίγοι από την Κύπρο. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν αποτεφρωθεί έως τώρα ήταν τα 75 χρόνια.

Μεταξύ όσων αποτεφρώθηκαν ήταν και από άλλα δόγματα, καθολικοί, βουδιστές κ.ά., αλλά οι περισσότεροι ήταν χριστιανοί. Όπως λέει ο κ. Αλακιώτης ο τοπικός μητροπολίτης Γεώργιος έχει παραχωρήσει μια μικρή εκκλησία η οποία βρίσκεται κοντά στο αποτεφρωτήριο καθώς και έναν ιερέα και όποιος εκ των συγγενών θέλει μπορεί να κάνει εκεί ένα τρισάγιο για τον άνθρωπό του πριν από την αποτέφρωση.