Skip to main content

Κορωνοϊός: Πώς θα εργαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Επανακαθορίζεται στο 50% το ποσοστό για την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου στις υπηρεσίες των δύο περιοχών.

Δυνατότητα τηλεργασίας των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό άνω του 50% στις περιοχές αυξημένου κινδύνου λόγω κορωνοϊού, δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα έως τουλάχιστον τις 30 Νοεμβρίου.

Εν προκειμένω, στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, η εγκύκλιος προβλέπει ότι με βάση ορισμένα κριτήρια «ο οικείος υπουργός ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης θα προσδιορίσει για το ως άνω χρονικό διάστημα τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα (σε επίπεδο Τμήματος, όπου είναι εφικτό, άλλως σε επίπεδο Δ/νσης), οι οποίοι θα παρίστανται στην υπηρεσία για αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας εκ περιτροπής».

Η εξυπηρέτηση του κοινού στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο επιδημιολογικό επίπεδο επιτήρησης γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν ραντεβού, ενώ στο επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Υπενθυμίζεται, ακόμη ότι είναι υποχρεωτική η ισχύς των τριών ωραρίων λειτουργίας που αφορούν την προσέλευση και αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων (7.00-15.00, 8.00-16.00 και 9.00-17.00) ή ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, προκειμένου να επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακόμα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι επανακαθορίζεται στο 50% το ποσοστό για την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου στις υπηρεσίες που βρίσκονται και στα δύο επιδημιολογικά επίπεδα – επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου.

Για τον υπολογισμό του ποσοστού αυτού λαμβάνονται υπόψη μόνο όσοι μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως βάσει των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων που ασκούν. Δεν συμπεριλαμβάνονται στο ποσοστό όσοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, (οι οποίοι απουσιάζουν με ειδική άδεια απουσίας) έστω και εάν παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι για τις υπηρεσίες που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου κινδύνου θα μπορούσε να εξεταστεί από κάθε φορέα τυχόν παροχή εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό υψηλότερο του 50% «εφόσον δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας».