Skip to main content

Πώς θα γιορτάσει τα καρναβάλια η Βόρεια Ελλάδα εν μέσω κορωνοϊού

Εναλλακτικές λύσεις για να γιορταστούν τα παραδοσιακά καρναβάλια που δεν μπορούν να διεξαχθούν κανονικά εξαιτίας της πανδημίας εξετάζουν οι δήμοι

Με ψηφιακές εκδηλώσεις, στολισμό και δια ζώσης δράσεις με περιορισμένο αριθμό ατόμων, όπως επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν ζωντανό το πνεύμα της Αποκριάς οι δήμοι που οργανώνουν τα παραδοσιακά καρναβάλια στη Βόρεια Ελλάδα.

Με την πανδημία να μην έχει υποχωρήσει, θεωρείται δεδομένο ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν πρόκειται να διεξαχθούν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, οπότε οι δήμοι αλλά και ομάδες πολιτών εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παράδοση.

Στον δήμο Νάουσας
Εκτός από τον στολισμό της πόλης, ο δήμος Νάουσας, όπου κάθε χρόνο αναβιώνει το έθιμο της μπούλας και του γενίτσαρου αποφάσισε από κοινού με τους τοπικούς φορείς να οργανώσει τρεις δράσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου που θα βασίζονται κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το πώς δημιουργείται το πρόσωπο που φορά ο γενίτσαρος και η μπούλα, την παραδοσιακή τέχνη που οι φορείς της πόλης θέλουν να περάσουν από γενιά σε γενιά. Μαθητές από τη Δ’ έως και την Στ’ τάξη δημοτικών σχολείων από τη Νάουσα, τα Ανθέμια και την Ειρηνούπολη μαθαίνουν από τον υπεύθυνο από το κονάκι που κάνει την προεργασία πώς γίνεται το κέρινο πρόσωπο της μπούλας.

«Αν απαγορευτεί να μπει ο εκπαιδευτής μέσα στα σχολεία και να το κάνει δια ζώσης, εμείς θα δώσουμε το υλικό στα σχολεία και θα το κάνουμε με τους εικαστικούς. Παράλληλα, θα κάνουμε ένα βίντεο, όπου θα δείχνουμε πώς κατασκευάζεται το πρόσωπο της μπούλας και θα έχουμε έναν Ναουσαίο ηθοποιό που θα αφηγηθεί στοιχεία σχετικά με το έθιμο», ανέφερε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Νάουσας, Δώρα Μπαλτατζίδου.

Παρά την απαγόρευση, όπως και πέρσι, ένα μπουλούκι θα βγει στους δρόμους της πόλης. Ωστόσο, ο κόσμος δεν θα μπορέσει να το δει από κοντά και να συμμετάσχει στο δρώμενο. «Όλο το δρώμενο θα το κάνουμε ψηφιακό. Θα έχουμε ένα μπουλούκι με 20 – 30 άτομα, θα γίνει live streaming, ενώ θα δημιουργήσουμε έναν ψηφιακό χάρτη με όλη τη διαδρομή. Και θα καλέσουμε όλο τον κόσμο να το παρακολουθήσει μέσα από το διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα πάνω στον χάρτη θα έχει ο καθένας τη δυνατότητα να δει σημαντικά τοπόσημα για την ιστορία, όπως το ρολόι, το πάρκο, τον χώρο θυσίας των ηρώων», σημείωσε η αντιδήμαρχος.

Τέλος, με τη βοήθεια όλων των συλλόγων της περιοχής θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες από τις Απόκριες έως και από το πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες θα συνοδεύονται από αφηγήσεις ανθρώπων για το έθιμο.

Στην Ξάνθη

Διαδικτυακές δράσεις οργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού δήμου Ξάνθης για τις φετινές Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές. «Προγραμματίζουμε κάποιες δράσεις διαδικτυακά, θα τοποθετήσουμε εορταστικό διάκοσμο, ενώ θα έχουμε και μουσική στους δρόμους διάφορα τοπικά μουσικά σχήματα, για να ανεβάσουμε λίγο την ψυχολογία του κόσμου», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους συλλόγους της πόλης να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για το φετινό ξανθιώτικο καρναβάλι πάνω σε τέσσερις θεματικούς άξονες και συγκεκριμένα: ιστορία – λαογραφία, τέχνες – πολιτισμός, εκπαίδευση – κοινωνία, διασκέδαση – ψυχαγωγία.

Όπως πάντως ανέφερε ο δήμαρχος, η ακύρωση για δεύτερη χρονιά των καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι σημαντικό πλήγμα για την τοπική οικονομία. «Πολλοί κλάδοι επωφελούνται από το καρναβάλι. Για πολλές επιχειρήσεις ο τζίρος των τριών ημερών της Απόκριας είναι τα λειτουργικά έξοδα πέντε μηνών. Όμως δεν γίνεται διαφορετικά. Προέχει η υγεία», τόνισε.

Στην Κοζάνη

Σβηστοί θα μείνουν φέτος και οι φανοί της Κοζάνης, το παραδοσιακό έθιμο που φέρεται να συνδέεται με τις αρχαίες διονυσιακές γιορτές και τα ρωμαϊκά Σατουρνάλια και αποτελεί πόλο έλξης τουριστών.«Είναι δεδομένο ότι δεν θα γίνει κάτι μαζικό. Επεξεργαζόμαστε, όμως, κάποιες εκδηλώσεις, κυρίως διαδικτυακές. Σε κάθε περίπτωση οι δράσεις θα είναι σε κατεύθυνση που θα αποτρέπει τους πολίτες από συναθροίσεις», ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.

Η διαφαινόμενη ματαίωση των διά ζώσης εκδηλώσεων κάθε μορφής εξαιτίας της πανδημίας ενεργοποίησε τους νέους της πόλης που οργάνωσαν πρωτοβουλία με στόχο να συνδράμουν εθελοντικά στην υλοποίηση διάφορων δράσεων γύρω από το έθιμο, που θα είναι εναρμονισμενες με τα περιοριστικά μέτρα. Η εθελοντική ομάδα, η οποία είναι διαθέσιμη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram), καλεί όσους το επιθυμούν να συμβάλουν στις δράσεις, αλλά και στη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την κοζανίτικη Αποκριά, φιλοδοξώντας να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης για όλους όσους υιοθετούν ως τρόπο ζωής τις παραδόσεις και αξίες του τόπου.