Skip to main content

Προς κατάργηση «χρωμάτων» και περιορισμών για εμβολιασμένους - Τι θα ανακοινωθεί

Επί τάπητος το ενδεχόμενο να μην κλείνει η εστίαση για εμβολιασμένους στις κόκκινες περιοχές καθώς και κατάργηση των επιδημιολογικών «χρωμάτων»

Στην κατεύθυνση της αλλαγής φιλοσοφίας σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, προχωρά η κυβέρνηση, ενόψει και των αυριανών ανακοινώσεων από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή είναι πιθανόν να δούμε τροποποιήσεις, «απελευθερώνοντας» περαιτέρω τους εμβολιασμένους. «Οι εμβολιασμένοι έχουν προστατευθεί, οι ανεμβολίαστοι είναι που κινδυνεύουν», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέτοντας ένα πλαίσιο για το πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση.

Κατά πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το Μαξίμου ζυγίζει το ενδεχόμενο κατάργησης των υφιστάμενων μέτρων, όπως για παράδειγμα το να μπαίνει μια περιοχή στο «κόκκινο» και να έχει νυχτερινό lockdown, αφού ούτως ή άλλως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους διασκέδασης.

Όσο μπαίνουμε στον χειμώνα οι κλειστοί χώροι ούτως ή άλλως είναι μόνον για εμβολιασμένους. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί στις κόκκινες για παράδειγμα περιοχές να κλείνουν τα μαγαζιά από τη 1 έως τις 6, ενώ θα μπορούσαν να μείνουν ανοιχτά για τους εμβολιασμένους και απλά να μην έχουν πρόσβαση οι μη εμβολιασμένοι.

Συνεπώς βάσει του παραπάνω συλλογισμού δεν αποκλείεται να δούμε κατάργηση των επιδημιολογικών «χρωμάτων» και απλά έναν καθαρό διαχωρισμό εν όψει του χειμώνα μεταξύ εμβολιασμένων και μη, που ούτως ή άλλως υπάρχει, απλά δεν γινόταν αισθητός λόγω θέρους, καθώς άπαντες κάθονταν έξω.

Η νέα λογική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτυπώνεται και στις προθέσεις ενόψει των παρελάσεων. Παρά το γεγονός πως η πανδημία, ειδικά από τη Λάρισα και πάνω επελαύνει, όπως φαίνεται, θα γίνουν κανονικά.

Χθες ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε πως παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν με την τήρηση των μέτρων. Αυτό είναι το πλάνο και πλην εξαιρετικού απροόπτου, δηλαδή μιας μεγάλης έξαρσης, οι παρελάσεις φέτος θα γίνουν

Αύριο Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις αρμοδίως «με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους», όπως είπε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός χθες κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προαναγγέλλοντας το τι μέλλει γενέσθαι.

Πλεύρης: Όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα οι εμβολιασμένοι

«Ακόμα και τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στις «κόκκινες» περιοχές δεν είναι lockdown. Μπορεί οι πολίτες να έχουν περιορισμούς κινήσεων, στη μουσική, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που είχαμε ζήσει. Σε κάθε περίπτωση, αύριο θα γίνουν ανακοινώσεις. Δεν σας λέω κάτι παραπάνω, όχι επειδή είμαι κρυψίνους, αλλά επειδή αύριο συνεδριάζει και η Επιτροπή και αντιλαμβάνεστε ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν σε συνεννόηση και αφού μιλήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων», τόνισε από την πλευρά του σήμερα ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM.

«Η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από τη στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Άρα οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτή τη φιλοσοφία εφόσον εγκριθούν βέβαια και από την Επιτροπή», πρόσθεσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας:

«Δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Αλλά, να σας πω, κι εγώ έπαιρνα συνεχώς παράπονα και το καταλαβαίνω, θέλω να είμαι ειλικρινής. Με έπαιρναν φίλοι μου, γνωστοί μου, συμφοιτητές μου από τη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν “δηλαδή εμείς που έχουμε εμβολιαστεί, για ποιο λόγο στους χώρους που είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, να μην έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας;”».

«Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγούν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε. Εκεί, λοιπόν, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε κάποιους καλύτερους στόχους. Αλλά να συμφωνήσω σε κάτι που είπατε. Στην Ελλάδα υπάρχει και μία ιδεολογικοποίηση. Δεν λέω για αυτόν που φοβάται. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε αυτόν που φοβάται. Αλλά το ότι υπάρχει μία κατεύθυνση με πολιτικό πρόσημο ως προς τον αντιεμβολιασμό που βασίζεται στη συνωμοσιολογία, αυτό καταλαβαίνετε είναι μία διάσταση που μας προβληματίζει», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Πηγή: Καθημερινή