Skip to main content

Κορωνοϊός: Πρόστιμα ύψους 228.000 ευρώ σε ελέγχους την Τρίτη

Σε σύνολο 88.313 ελέγχων οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κατέγραψαν 618 παραβάσεις - Κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε δύο επιχειρήσεις.

Συνολικά 88.313 ελέγχους διενήργησαν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) την Τρίτη 11 Μαΐου και κατέγραψαν 618 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 228.000€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε δύο επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (74.313).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας/Μη τήρηση αποστάσεων
2. Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης/Επίδειξη μη νόμιμης βεβαίωσης
3.Μη τήρηση  της αναστολής λειτουργίας/Ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου
4.Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε επτά (7) συλλήψεις  για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.

2. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.500€ σε ένα (1) φυσικό πρόσωπο διότι με ιδιωτικό σκάφος από την Θήρα μετέβησαν στην Ανάφη,  στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

3. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000€ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Κρήτης.

4. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για συνωστισμό εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

5. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελάτων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

6. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000€ σε τρία (3) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Αττικής.

7. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε έναν (1) υπήκοο Αλβανίας παράνομα εισερχόμενο στη χώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

8. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000€ σε μία (1) επιχείρηση γιατί δεν τήρησαν το ορισθέν ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

9. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 3.000€ στον υπεύθυνο του καταστήματος γιατί επέτρεπε την παραμονή πελατών στο εσωτερικό του καταστήματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

10. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.000€ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί αναπαρήγαγαν μουσική, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
 
11. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε έναν (1) διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε εξωτερικό υπαίθριο χώρο – αγροτεμάχιο, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

12. Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€  σε ένα (1) φυσικό πρόσωπο διότι κατά την είσοδο του στην χώρα αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test από αρμόδιο συνεργείο του ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

13. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 22.100€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

14. Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών  επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους  300€ σε φυσικό πρόσωπο για μη χρήση μάσκας.

15. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α  επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε ένα (1) κατάστημα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος στην Περιφέρεια Αττικής.

16. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α  επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε δύο (2) καταστήματα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

17. Η ΕΑΔ διενήργησε ελέγχους σε εξήντα τέσσερα (64) αντικείμενα, και  συνολικά διακόσια πενήντα τρία (253) φυσικά πρόσωπα.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά τριακόσιες εξήντα δύο (362) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι αρμόδιοι φορείς εντατικοποιούν τους ελέγχους τους επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά τους στις περιοχές που καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και σε εστίες υψηλής διακινδύνευσης.

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν και αφορούν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών της χώρας υπό προϋποθέσεις.