Skip to main content

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων - Όλα τα σενάρια για τα μέτρα

Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων καθώς η επιβάρυνση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή.

Προς παράταση των μέτρων για τον κορωνοϊό που ισχύουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου, προσανατολίζεται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την άρση των μέτρων, καθώς παρά τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, η επιβάρυνση του ΕΣΥ παραμένει υψηλή.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για χαλάρωση των μέτρων ενώ εξετάζεται σε πρώτη φάση η αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα και σε δεύτερο χρόνο η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Τα μέτρα που ισχύουν έως τέλη Ιανουαρίου

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σουπερμάρκετ, από τους εργαζόμενους στην εστίαση και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα, χωρίς όρθιους και μουσική, με μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.

Η πληρότητα των εμβολιασμένων θεατών στα γήπεδα θα είναι έως το 10% της χωρητικότητάς τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Η επίσκεψη σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και 50% , ενώ εξακολουθεί να ισχύει και το κυλιόμενο ωράριο.