Skip to main content

Κορωνοϊός: Σκληρό lockdown από σήμερα σε Κορδελιό και Εύοσμο - Όλα τα μέτρα

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου από σήμερα ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου - Η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης προκαλεί έντονο προβληματισμό

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) τέθηκε από σήμερα στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 1η Μαρτίου ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η διασπορά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην περιοχή.

Όπως σημείωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του ιού προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιτροπή των ειδικών. Το μεγαλύτερο ποσοστό γνωστοποίησε και πιο συγκεκριμένα τα 2/3 των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της εν λόγω μετάλλαξης, έχουν βρεθεί ή έχει φανεί από την ιχνηλάτηση ότι σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του δήμου και ιδιαίτερα με τη δημοτική ενότητα Ευόσμου.

Διαβάστε ακόμη: Χαρδαλιάς: Στον Εύοσμο το cluster - 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης

«Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να τηρούν αυστηρ, πιστά και κατά γράμμα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της συγκεκριμένης, εξαιρετικά επικίνδυνης όπως εξηγήσαμε, μετάλλαξης» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη αναφορά στην επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής έκανε εξάλλου νωρίτερα και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κρούοντας το καμπανάκι για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυκλοφορία της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς «σε αντίθεση με το βρετανικό στέλεχος επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων». «Γι αυτό τον λόγο και με στόχο τον περιορισμό της διασποράς αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός από αυστηρό lockdown στην περιοχή αυτή, συστήνουμε και εκτεταμμένο testing για έγκαιρη ιχνηλάτηση των φορέων».

Δείτε - Μανδαλιανός για lockdown: Οδυνηρό για τον δήμο αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή

Τα μέτρα

    Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

    Απαγόρευση κυκλοφορίας όλες τις ημέρες από τις 18:00 έως τις 05:00.

    Τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής.

    Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

    Παραμένει σε λειτουργία το take away.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), βρίσκονται πλέον οι εξής περιοχές: η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Θάσου, οι δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο δήμος 'Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Καρπάθου και ο δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων.

Στις περιοχές αυτές ισχύουν τα παρακάτω:

Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί (εξαιρούνται οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα και τις καθημερινές η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ). Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση(τηλεκπαίδευση) για Λύκεια. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away. Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.

Ακόμη, στο πορτοκαλί περνούν ο δήμος Θήρας, ο δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης καθώς και ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα τους έχει βελτιωθεί.