Skip to main content

Κορωνοϊός στη Θεσσαλονίκη: Λιγότερα κρούσματα, σταθερές νοσηλείες

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο δήμος Θεσσαλονίκης καταγράφει μείωση των ενεργών κρουσμάτων. Σταθεροί οι επιδημιολογικοί δείκτες σε επίπεδο νομού.

Νέα βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες του κορωνοϊού καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν περαιτέρω, ενώ οι νοσηλείες παρέμειναν σχεδόν σταθερές.

Τα ενθαρρυντικά νούμερα, καθώς σε αυτά τα επίπεδα φαίνεται να ισορροπούν τα δεδομένα στη μετά διακοπών εποχή, δεν εφησυχάζουν τους αρμόδιους, διότι μετά ένα δεκαήμερο από σήμερα θα αρχίσουν να φαίνονται τυχόν επιπτώσεις από την εβδομάδα της ΔΕΘ και από τη λειτουργία των σχολείων στην πόλη.

Στον κεντρικό δήμο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, για την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφηκαν 1.522 ενεργά κρούσματα, όταν στην προηγούμενη ενημέρωση ήταν 1.707 και μιας εβδομάδας πριν από αυτή 1.900.

Σε ό,τι αφορά στους συμπολίτες μας που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, αυτοί είναι 146, όταν πριν μια εβδομάδα ήταν 141 και δυο εβδομάδες πριν 188.

Οι καταγραφές του ΕΟΔΥ συμβαδίζουν και με τα ευρήματα στα λύματα της πόλης, ενώ και στους άλλους 13 δήμους φαίνεται να υπάρχει αυτή η σταθερότητα. Άλλοι δήμοι εμφανίζουν σχετική αύξηση κρουσμάτων, όπως ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη που από 47 ενεργά κρούσματα στην προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκε στα 59 αυτή και άλλοι δήμοι εμφανίζουν σχετική μείωση των κρουσμάτων, όπως του Θερμαϊκού που από 108 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε στα 96.

Σύμφωνα με δημάρχους της Θεσσαλονίκης, τα σχετικά υψηλά νούμερα είναι και αποτέλεσμα των πολλών τεστ που καταγράφονται. Από τη μια είναι τα πολλά rapid test στα οποία προσέρχονται οι πολίτες από τις αρχές Σεπτεμβρίου (για ένα διάστημα είχαν μειωθεί, όπως είχε μειωθεί και η προσέλευση) κι από την άλλη τα υποχρεωτικά τεστ (rapid και self), που έχουν ανεβάσει πάρα πολύ τον εντοπισμό των κρουσμάτων και κυρίως των ασυμπτωματικών.

Θετική επίπτωση έχει και ο εμβολιασμός, αφού δεν είναι λίγοι οι εμβολιασμένοι πολίτες, που «κολλούν» τον ιό, αλλά έχουν πολύ ελαφρά συμπτώματα και απλώς μένουν σε καραντίνα με δική τους βούληση, όταν διαπιστώσουν πως λίγος πυρετός και βήχας και μια βραχνάδα στη φωνή αφορά στη μόλυνσή τους. Σε περιπτώσεις επιβεβαιώνουν τη θετικότητα με ένα self test, που δε δηλώνεται πουθενά.

Οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης ανησυχούν για την αυξημένη κινητικότητα στην πόλη στη διάρκεια της ΔΕΘ και για την επίπτωση που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων. Δείγματα της πορείας των επιδημιολογικών δεικτών γι' αυτές τις δυο συνθήκες θα έχουμε όμως περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.