Skip to main content

Κορωνοϊός: Στις 11:30 ανακοινώνονται από Πλεύρη και Οικονόμου τα νέα μέτρα

Τα σχετικά μέτρα θα ανακοινωθούν κατά την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Στις 11:30 αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, υπό το βάρος των ανησυχητικών δεδομένων για επιθετική διασπορά της μετάλλαξης «Ομικρον».

Τα σχετικά μέτρα θα ανακοινωθούν κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Προηγήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατά την οποία συζητήθηκαν οι εισηγήσεις των επιστημόνων.

Συναγερμός από τους επιστήμονες

Σημειώνεται πως την αμεση εφαρμογή μέτρων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και η αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων, ζήτησαν από την κυβέρνηση οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν η επέκταση της «Ομικρον» στη χώρα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναστολή όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους, στη διεξαγωγή των αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, καθώς και στην επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υποχρεωτικής χρήσης διπλής ή υψηλής προστασίας μάσκας σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, και υποχρεωτικών τεστ για όσους εισέρχονται στη χώρα, τη 2η και την 4η ημέρα μετά την άφιξή τους.

Παράλληλα, η επιτροπή έχει επεξαργαστεί και πακέτο μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές, στη λογική του περιορισμού της διασποράς του ιού, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα της χώρας, και το οποίο θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη σε νέα συνεδρίασή της. Το πλαίσιο αυτών των μέτρων αφορά περιορισμένο ωράριο λειτουργίας στη διασκέδαση, περιορισμό ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και επέκταση της τηλεργασίας.

Τη λήψη περιοριστικών μέτρων μετά τις γιορτές προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Οπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, «μετά τις γιορτές οπωσδήποτε θα υπάρχει ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Θα συζητηθούν αυτά τα μέτρα, θα μας τα εισηγηθεί η επιτροπή και θα πάρει τις αποφάσεις η κυβέρνηση. Αλλά θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την πανδημία».