Skip to main content

Κορωνοϊός: Στο εργαστήριο της Ουχάν βρέθηκε για τέσσερις ώρες η ομάδα του ΠΟΥ

Δεν έχουν αποκλείσει το σενάριο ο κορωνοϊός να «δραπέτευσε» από κάποιο εργαστήριο οι ερευνητές του ΠΟΥ που βρίσκονται στην Ουχάν.

Οι ερευνητές της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που βρίσκονται στην Ουχάν για να ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού, ανέφεραν την Τετάρτη ότι τους δόθηκαν δεδομένα που «κανείς δεν έχει δει στο παρελθόν», ενώ δεν έχουν αποκλείσει το σενάριο ο ιός να «δραπέτευσε» από κάποιο εργαστήριο.

Ο Δρ Peter Daszak, Βρετανός ζωολόγος που βρίσκεται στην ομάδα του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η Κίνα ήταν ανοιχτή μαζί τους και τους επέτρεπε να εξερευνήσουν στα πεδία που τους οδηγούσαν τα στοιχεία.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ που απέρριπτε τους ψευδείς ισχυρισμούς του Πεκίνου νωρίτερα μέσα στην πανδημία, έχει την ικανότητα να αποκαλύψει την αλήθεια, περισσότερο από ένα χρόνο μετά το αρχικό ξέσπασμα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα φέρεται να έχει παραχωρήσει χώρο στον ΠΟΥ να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ο κορωνοϊος πέρασε από ζώο σε άνθρωπο, με το εργαστήριο να αποτελεί το πιθανό «σημείο μηδέν».

Ο Δρ Daszak και οι συνάδελφοί του φάνηκαν να κατευθύνονται στο περίφημο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν το πρωί της Τετάρτης. Νωρίτερα, ανέφερε στο Sky News πως «μοιράζονται δεδομένα μαζί μας που δεν έχουμε ξαναδεί - που κανείς δεν έχει ξαναδεί. Μιλούν ανοιχτά μαζί μας για κάθε πιθανό πεδίο που μπορούμε να ερευνήσουμε. Πραγματικά φτάνουμε κάπου και νομίζω ότι κάθε μέλος της ομάδας θα το έλεγε αυτό».

Φτάνοντας στο εργαστήριο, ο Βρετανός επιστήμονας είπε σε δημοσιογράφους ότι η ομάδα του «ανυπομονούσε για μια πολύ παραγωγική μέρα και ετοιμάζεται να θέσει όλες τις ερωτήσεις που γνωρίζουμε ότι πρέπει να τεθούν».

Η ομάδα του ΠΟΥ έμεινε στο ινστιτούτο για περίπου τέσσερις ώρες, πριν τα μέλη της αποχωρήσουν, με τη συνοδεία αστυνομίας, χωρίς να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το κρατικό μέσο Global Times, η ομάδα επισκέφθηκε επίσης το εργαστήριο P4 - το πρώτο εργαστήριο μέγιστης ασφάλειας στην Ασία εξοπλισμένο για να χειριστεί παθογόνα της κατηγορίας 4 (P4) όπως ο Έμπολα.