Skip to main content

Κορωνοϊός: Στον εισαγγελέα δύο δικογραφίες για fake news από αρνητές σε συνολικά 20 άτομα

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνήθηκαν δύο υποθέσεις, διαδικτυακής διασποράς ψευδών ειδήσεων, για την πανδημία Covid -19.

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αφορούν στη διερεύνηση υποθέσεων διαδικτυακής διασποράς ψευδών ειδήσεων για την πανδημία. Οι δικογραφίες είναι σε βάρος συνολικά 20 ατόμων.

Ειδικότερα, η πρώτη δικογραφία αφορά σε έρευνα σε πέντε groups στο Facebook, που στήριζαν την αντίδραση στη χρήση μάσκας μαθητών σε σχολεία.

Ανάμεσα τους υπάρχουν τα εξής:

-Διαμαρτυρία γονέων για χρήση μάσκας
-Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο
-Απαιτώ καθαρό αέρα για τα παιδιά μου (ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές και άτομα που αναπαρήγαγαν με σθένος το περιεχόμενο των group)
-και 4 ατομικά προφίλ.

Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του έτους και στο τέλος όλα τα στοιχεία συνενώθηκαν σε μια δικογραφία που υπεβλήθη στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, για καθεμία από τις σελίδες και ομάδες υπήρξαν καταγγελίες τις οποίες η δίωξη έστειλε στον εισαγγελέα.

Μετά από αξιολόγηση, ο εισαγγελέας χαρακτήρισε το αδίκημα και διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Παρόμοια διαδικασία είχε τρέξει και πέρυσι, ωστόσο, λόγω covid, η εταιρεία Facebook είχε αργήσει πολύ να απαντήσει στα αιτήματα της αστυνομίας που ζητούσε ταυτοποίηση προφίλ.

Η δικογραφία για τις ομάδες και τα ατομικά προφίλ αφορά συνολικά σε 15 άτομα.

«Αυτόχθονες Ιθαγενείς»

Στην δεύτερη υπόθεση, η διερεύνηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε ατόμων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πέντε άτομα συνδέονται με τη σελίδα «Αυτόχθονες Ιθαγενείς».

Ο ένας είναι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν δημοσιευμένα τα τηλέφωνά τους στην ιστοσελίδα ως συνεργαζόμενοι.

Έχουν, επίσης, βρεθεί αποδείξεις συναλλαγών που πιθανόν αφορούν σε είσπραξη του ποσού των 20 ευρώ που ζητούσαν για να κάνουν μηνύσεις, κτλ.

Η δικογραφία υπεβλήθη στον εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε άσκηση διώξεων.

Πηγή: Καθημερινή