Skip to main content

Κορωνοϊός: Τάση σταθεροποίησης στη Θεσσαλονίκη - 1.200 τα ενεργά κρούσματα

Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 1.200 - Για τάση σταθεροποίησης της πανδημίας στην πόλη μιλούν οι ειδικοί

Περισσότερα από 1.200 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού υπολογίζονται στη Θεσσαλονίκη αλλά η πανδημία δείχνει τάση σταθεροποίησης σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης την Παρασκευή 19/2/2021.

Διαβάστε ακόμη: Πάνω από 140 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - 44 στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία

Ακόμη, η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως υπάρχει τάση σταθεροποίησης της πανδημίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Όσον αφορά τα γενικά στοιχεία για τη χώρα υπογράμμισε πως «μεγάλη διασπορά, επίσης, παρατηρείται στη βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Το στέλεχος αυτό μεταδίδεται κυρίως εκεί όπου παρατηρούνται μεγάλες συρροές και είναι πολύ πιθανό να επικρατήσει».

Στη συνέχεια τόνισε τα λιγότερα τεστ είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί λίγο η θετικότητα ενώ σχετικά με τα εμβόλια, η καθηγήτρια, επεσήμανε πως προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης επανέλαβε για τη Θεσσαλονίκη πώς έδειξε σταθεροποίηση στα ενεργά κρούσματα, όπως και στα νέα κρούσματα, ενώ υπογράμμισε ότι συγχρόνως δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση στο σύστημα Υγείας. Σχετικά με τα ποσοστά επικράτησης των μεταλλαγμένων στελεχών, ο καθηγητής τόνισε ότι «είναι προφανές ότι το βρετανικό έχει το μεγάλυτερο ποσοστό αυτή τη στιγμή ενώ το νοτιοαφρικάνικο φαίνεται ότι είναι περιχαρακομένο σε ελάχιστες περιοχές. Έχουμε μία εκτίμηση για το βρετανικό ότι κυμαίνεται σε ποσοστό 40% σε κάποιες περιοχές ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε για πιο ασφαλή συμπεράσματα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλίας επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική παραμένουν στο κόκκινο. Παράλληλα αναφέρθηκε και για το σκληρό lockdown στον δήμο Ευόσμου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το κύριο cluster είναι στον δημοτική ενότητα Ευόσμου. Τους επιδημιολόγους τους απασχολούν δύο ζητήματα. Πρώτον η εύρεση δύο κρουσμάτων σε άλλον δήμο από τον Εύοσμο που όμως συνδέονται με το συγκεκριμένο cluster και η σύνδεσή του και η εισαγωγή του από τρίτη χώρα. Μεγάλος προβληματισμός και alert έχει δημιουργηθεί από το ζήτημα».