Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Μόλις μία στις τρεις κλίνες ΜΕΘ-COVID κατειλημμένη

Η αύξηση σε κρούσματα και λύματα δεν έχει αποτυπωθεί στα νοσοκομεία της πόλης, που έχουν παραχωρήσει σημαντικό αριθμό κλινών για την κοινή νοσηλεία.

Με χαμηλή πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ-COVID λειτουργούν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, παρά την αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην πόλη την τελευταία εβδομάδα.

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να έχει μπει στην κόκκινη ζώνη με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ενδείξεις για αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, αυτό ωστόσο δεν αποτυπώνεται στο εθνικό σύστημα υγείας, που έχει πάρει μία σημαντική ανάσα μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, μέχρι χθες ήταν κατειλημμένες 52 κλίνες ΜΕΘ-COVID από τις συνολικά 208 που διατίθεντο μέχρι πρότινος για τη νοσηλεία βαριών περιστατικών της νόσου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός της 3ης και της 4ης ΥΠΕ για αποσυμφόρηση των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον οποίο επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού από τα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και του Κιλκίς που χρήζουν νοσηλείας κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη.

Σε επίπεδο στατιστικής, πάντως, αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ-COVID της πόλης λειτουργούν με 36% πληρότητα, καθώς περίπου 60 κλίνες «αποχαρακτηρίστηκαν» και αποδόθηκαν για την κοινή νοσηλεία, η οποία εκ των πραγμάτων είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άγιος Παύλος που λειτούργησε ως νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού επέστρεψε από τις αρχές του μήνα στο τακτικό πρόγραμμα εφημεριών, ενώ κλίνες αποδεσμεύτηκαν από σχεδόν όλα τα νοσοκομεία, κυρίως από τα "μικρά", το Γ. Γεννηματάς και τον Άγιο Δημήτριο, αλλά και από τα μεγαλύτερα, όπως το Παπανικολάου.

Πάντως, ο αριθμός θεωρείται χαμηλός, όχι μόνο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, τον μήνα κατά τον οποίο η πόλη βρέθηκε στη δίνη της πανδημίας και είχε μονοψήφιο αριθμό διαθέσιμων κλινών μαζί με τα νοσοκομεία Καβάλας και Χαλκιδικής που κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν περιστατικά της Θεσσαλονίκης, αλλά και με το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου, όταν η πληρότητα ήταν σχεδόν διπλάσια, στο 69%.

Όπως, πάντως, διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου, εφόσον η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί και αυξηθεί εκθετικά η ανάγκη για ΜΕΘ- COVID, θα γίνουν αναπροσαρμογές στο σύστημα και θα επιστρατευτούν εκ νέου κλίνες από την κοινή νοσηλεία, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Καλή είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μείωση των περιστατικών που προσέρχονται.

Ανάσα για τα χειρουργεία

Η ύφεση της πανδημίας που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και οδήγησε σε αποδέσμευση των κλινών ΜΕΘ, έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες είχαν περιοριστεί δραματικά κατά την έξαρση της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χειρουργεία στα νοσοκομεία της πόλης είχαν μειωθεί κατά 80% και πλέον, ενώ σε καμία χρονική περίοδο δεν σταμάτησαν οι χειρουργικές επεμβάσεις μόνο στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, όπου επίσης καταγράφηκε μείωση της τάξης του 15% με 20%.

Πηγές του υπουργείου Υγείας, ανέφεραν στη Voria.gr ότι η οδηγία που έχει δοθεί είναι να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερες επεμβάσεις με προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά, δεδομένου ότι η κατάσταση είναι καλή σε υγειονομικό επίπεδο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει έτσι. Ταυτόχρονα, έχει γίνει σύσταση να μη γίνονται ταυτόχρονα πολλά χειρουργεία σε περιπτώσεις ασθενών που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πολυήμερη νοσηλεία σε ΜΕΘ, προκειμένου να μη δεσμευτούν μαζικά κλίνες που ενδεχομένως να χρειαστούν στο τρίτο κύμα της πανδημίας.