Skip to main content

Τιτόπουλος: Ούτε επικίνδυνες ούτε απαραίτητες οι μάσκες για τα παιδιά

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, Η. Τιτόπουλος τονίζει ότι οι μάσκες είναι ακίνδυνες, αλλά και μη αναγκαίες για παιδιά δημοτικού.

«Υπεύθυνα σας λέω, ότι σε καμία από τις μελέτες που έχουν γίνει, δεν έχει προκύψει η παραμικρή σύνδεση της προστατευτικής μάσκας, με κίνδυνο ζωής, ούτε για παιδιά, ούτε για ενήλικες, δήλωσε ο επεμβατικός πνευμονολόγος και Πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, Ηρακλής Τιτόπουλος, μιλώντας στο Radio North 98.

Στη συνέχεια, ο κ. Τιτόπουλος πρόσθεσε:

«Όποιος επιστήμονας υποστηρίζει απόψεις περί κινδύνου ζωής των παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου από τη χρήση μάσκας, θα πρέπει να εξηγήσει τα επιστημονικά δεδομένα στα οποιά βασίζεται, ή να σταματήσει να φοβίζει τον κόσμο για λόγους εντυπωσιασμού. Είναι ακραία πολλά από όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού», τόνισε μεταξύ άλλων. «Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Η μάσκα είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθει σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών, ενώ δεν είναι απαραίτητη για τα παιδιά ηλικίας 4-10 ετών, για δύο λόγους: Αφενός, είναι πολύ δύσκολο να περιμένει κανείς ότι μπορεί να επιτευχθεί η πειθαρχία της σωστής χρήσης μάσκας που απαιτείται, σε παιδιά τέτοιας ηλικίας στην Ελλάδα. Σε άλλες κοινωνίες, όπως της Κίνας, ίσως θα μπορούσε. Αλλά όχι στην Ελλάδα. Αφετέρου, τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε αντίθεση με τους αρχικούς φόβους περί αυξημένης μεταδοτικότητας μέσω των παιδιών, δείχνουν πως το ιιικό φορτίο και η μεταδοτικότητα σ` αυτές τις ηλικίες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από εκεί και πέρα, μεγαλώνει όσο ανεβαίνει η ηλικία, στα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου. Εκτιμώ λοιπόν, πως το Υπουργείο Παιδείας δεν θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από τους μαθητές δημοτικού, επειδή δεν χρειάζεται, με εξαίρεση ίσως, τις περιπτώσεις παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, λόγω άλλων παθήσεων».