Skip to main content

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 44.265 νεκροί τον Σεπτέμβριο στη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Δέλτα και στην απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί.

Τουλάχιστον 44.265 άνθρωποι πέθαναν στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο εξαιτίας του κορωνοϊού και συναφών αιτιών, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε περίπου 462.000 από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat.

Ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος από το μέγιστο των 51.044 θανάτων τον Ιούλιο, αν και οι μολύνσεις και οι θάνατοι άρχισαν να αυξάνονται και πάλι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και έχουν αγγίξει επανειλημμένα επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα, οδηγώντας τις αρχές να επαναφέρουν αυστηρότερους υγειονομικούς περιορισμούς.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού που ανακοίνωσε η Rosstat είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των 236.220 που έδωσε νωρίτερα σήμερα στην δημοσιότητα ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου.

Οι αρχές αποδίδουν την ασυμφωνία αυτή στους αριθμούς στο ότι ο αρμόδιος φορέας αναφέρει σε καθημερινή βάση τους θανάτους εξαιτίας κορωνοϊού που δεν χρειάζονται πρόσθετη επιβεβαίωση από τους ιατροδικαστές, ενώ η Rosstat δημοσιεύει πλήρη στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Ορισμένοι επιδημιολόγοι λένε ότι η μέτρηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμηθεί ο αριθμός των θανάτων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Με βάση τα νέα δεδομένα, το Reuters υπολόγισε ότι ο αριθμός των θανάτων στη Ρωσία μεταξύ Απριλίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021 υπερέβη τους 632.000 σε σύγκριση με το μέσο ποσοστό θνησιμότητας την περίοδο 2015-2019.

Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ρωσία στην πιο ιογενή μετάλλαξη Δέλτα και στην απροθυμία του κόσμου να κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.