Skip to main content

Κορωνοϊός: Τρίτη δόση για άνω των 60 στο Ισραήλ

Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε τρίτη ενισχυτική δόση για πολίτες άνω των 60 λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Το καλό παράδειγμα έδωσε πρώτος ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, όταν την περασμένη Παρασκευή πήγε στο ιατρικό κέντρο Σέμπα, έξω από το Τελ Αβίβ, για να κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer. Από χθες τον ακολοθούν και οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 που περιμένουν υπομονετικά στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας τη σειρά τους για να εμβολιαστούν. Το Ισραήλ δίνει για άλλη μια φορά το παράδειγμα, γιατί είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κάνει αυτό το βήμα, όταν σε άλλες μόλις ξεκινά η συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο λόγω της γρήγορα μεταδιδόμενης μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. Κι αυτό παρά το ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως για τρίτο εμβολιασμό.

Για να μην κλείσει και πάλι η οικονομία

«Είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εμβολιάζει την ηλικιακή ομάδα άνω των 60 με τρίτη δόση και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό», λέει o Aρσέν Αρουτινιουνιάν, επικεφαλής του νοσηλευτικού προσωπικού στο ιατρικό κέντρο Clalit του Τελ Αίβ. «Λέμε και ζητάμε από όλους να έρθουν και να εμβολιαστούν. Καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον και θα συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό. Καλά νέα και καλή υγεία σε όλους». Προϋπόθεση για τον ενισχυτικό εμβολιασμό είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον 5 μήνες από την τελευταία δόση. Στόχος η προφύλαξη κυρίως των ηλικιωμένων από σοβαρές επιπλοκές της μετάλλαξης Δέλτα. Μέσα Ιουλίου το Ισραήλ ξεκίνησε τρίτο εμβολιασμό πρώτα σε όσους έχουν υποστεί μεταμόσχευση, καρκινοπαθείς και πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια.

Από χθες το μέτρο επεκτάθηκε σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 60. Εικόνες που μετέδιδαν τα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειχναν μεγάλη προσέλευση. «'Ήρθα για το εμβόλιο, για την τρίτη δόση» λέει η Σιγκαλίτ Ρόβεν, κάτοικος του οικισμού Ρός Πίνα. «Ελπίζω να βοηθήσει και να μην χρειαστούμε και τέταρτη δόση». «Τρίτη δόση χωρίς καμιά σκέψη, εφόσον οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι τα αντισώματα μειώνονται» λέει η Ντιάνα Γκολάν, κάτοικος της περιοχής Ραανανά. «Είμαι πάνω από 60 και πρέπει να σκεφτώ την υγεία μου και των δικών μου, παιδιών, εγγονών και φίλων. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας».  

Τρίτη δόση και σε άλλες χώρες;

Παράλληλα με την τρίτη δόση επανέρχεται η υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς χώρους και επίδειξη εμβολιαστικού πιστοποιητικού σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και κλειστούς χώρους άθλησης. Τα κρούσματα καταγράφουν και πάλι αύξηση στο Ισραήλ και οι αρχές δεν θέλουν να κλείσουν την οικονομία και να οδηγηθούν σε νέο λοκντάουν. Η αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες ίσως οδηγήσει κι άλλες κυβερνήσεις να μιμηθούν το ισραηλινό παράδειγμα. Στις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν έχει ακόμη επιτραπεί, αλλά και ισραηλινοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι και οι ωφέλειες από την τρίτη δόση δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί επιστημονικά. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν άλλη λύση.

Σύμφωνα με σχέδια που βγαίνουν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Υγείας των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων εξετάζουν σήμερα το ενδεχόμενο επαναληπτικής δόσης με εμβόλιο mRNA ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων, ιδιαίτερα ευπαθών στη μεταλλάξη Δέλτα.  

Ειρήνη Αναστασοπούλου/afp/dpa/Reuters

Πηγή: Deutsche Welle