Skip to main content

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη Θεσσαλονίκη - Τα μηνύματα των υγειονομικών (vid)

Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ - Έφτασαν στο αεροδρόμιο Μακεδονία επιπλέον δόσεις του εμβολίου.

Δύο μέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, ξεκίνησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου χθες έφτασαν 250 δόσεις του εμβολίου.

Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, πρώτοι εμβολιάστηκαν συμβολικά ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος της κλινικής Covid του ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης και ο νοσηλευτής λοιμώξεων Γιάννης Ιστίκογλου, ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης.



Ημέρα γιορτής και θρίαμβο της επιστήμης χαρακτήρισε τη σημερινή σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος στον οποίο επίσης έγινε το εμβόλιο. Εξέφρασε τη συγκίνησή του που ξεκινάει σήμερα από το ΑΧΕΠΑ το πρόγραμμα εμβολιασμών στη Β. Ελλάδα, που έχει πληγεί ιδιαίτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Εμβολιάζουμε τους υγειονομικούς για να τους κρατήσουμε ασφαλείς, για να κρατήσουμε τους ασθενείς μας ασφαλείς με ενα εμβόλιο που είναι ασφαλές καθώς έχει περάσει από όλα τα στάδια της αδειοδότησης και έτσι θα μπορέσουμε να ατενίσουμε την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος καλώντας τους πολίτες να δείξουν υπομονή και να ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών ώστε να μην έχουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι σήμερα είναι μια μέρα γιορτής, ένας θρίαμβος της επιστήμης μιας και το εμβόλιο ολοκληρώθηκε σε ελάχιστους μήνες.



Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Συμεών Μεταλλίδης, ο οποίος ήταν ο γιατρός που χειρίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα, τόνισε ότι ήταν ένας απλός εμβολιασμός και πως δεν πρόκειται να έχουμε κάτι αναπάντεχο. «Είναι ένα ασφαλές εμβόλιο και είμαστε εδω για να πείσουμε τον κόσμο όταν δοθεί η ευκαιρία όλοι θα πρέπει να εμβολιαστούν γιατί αυτό θα είναι το όπλο για να ξανά ζήσουμε ελεύθεροι», υπογράμμισε.



Ο νοσηλευτής λοιμώξεων Γιάννης Ιστίκογλου ο οποίος είναι πάνω από 30 χρόνια στο ΑΧΕΠΑ έκανε λόγο για ένα απλό εμβόλιο και σημείωσε ότι πλέον αισθάνεται ότι προστατεύεται περισσότερο από τους υπόλοιπους και πως θα μπορέσει να κυκλοφορεί με  μεγαλύτερη άνεση μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον απο το προσωπικό του νοσοκομείου για να εμβολιαστεί, στέλοντας το μήνυμα ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι.



Σύμφωνα με τον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, σήμερα θα εμβολιαστούν περίπου 60 άτομα ενώ έως 4 Ιανουαρίου θα προχωρήσουν 500 εμβολιασμοί. Στη συνέχεια αυτός ο ρυθμός εμβολιασμών θα επιταχυνθεί ανάλογα με τις οδηγίες του υπουργείου. «Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου» σημείωσε ο κ. Παντελιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή.

Στη διαδικασία του εμβολιασμού ήταν παρόντες οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης οι οποίοι τελικά δεν εμβολιάστηκαν σήμερα.

Εν τω μεταξύ, έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Μακεδονία περί τις 20.000 δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό οι οποίες, εκτός από Θεσσαλονίκη, θα κατευθυνθούν σε Γιάννινα και Καρδίτσα.